Kako izbjeći osjećaj težine u želucu?

Problemi s probavom mogu biti različitog tipa: od osjećaja nadutosti i težine u želucu, preko žgaravice i nepodnošenja određenih namirnica (intolerancija na laktozu, fruktozu ili histamin iz hrane), do zatvora uzrokovanog slabijom pokretljivošću crijeva i neravnotežom crijevne flore.

Uzrok problema u želucu često je odraz navika u ishrani, kao što su prevelike količine hrane, prebrza konzumacija hrane, česti obroci, masna ili jako začinjena hrana koja se teško probavlja.

Ponekad je osjećaj težine u želucu simptom nekog stanja, kao što su alergije na hranu, probavne smetnje, gastritis, hijatalna hernija, pankreatitis i čirevi.

Osjećaj gravitacije može se pojaviti na pozadini neracionalne prehrane. Ako hrana sadrži nedovoljne količine mikroelemenata i vitamina koji su tako neophodni za normalno funkcioniranje tijela, postoje problemi s sluznicom želuca. Ovaj fenomen može uzrokovati i korištenje hrane u pokretu, hranu u brzoj hrani i nedostatak tekućine i vruće hrane u dnevnoj prehrani.

Prejedanje često izaziva razvoj ozbiljnosti. Stres i slabo probavljiva hrana mogu doprinijeti ovom simptomu. Naravno, ovaj fenomen može se pojaviti u pozadini ozbiljnih zdravstvenih problema. Može biti nalaz prekomjerne količine sluzi u želucu i duodenitisu. U svakom slučaju, sve to treba ukloniti kompetentno. Uostalom, težina u trbuhu je prilično neugodan simptom koji treba pravovremeno čistiti.

Osoba može osjetiti ne samo težinu, muče mučninu, oštar pad apetita i bolna senzacija. Sve je to razlog traženja pomoći od liječnika. Uostalom, s vremenom, simptomi se mogu pojačati i postati izraženije.

Prvi korak koji vam ljekar može preporučiti je mijenjanje određenih životnih navika koje uključuju:

– Izbjegavati ili ograničiti hranu koja je jako začinjena i teško probavljiva
– Promjene u navikama ishrane
– Manji obroci
– Češća fizička aktivnost
– Smanjiti ili ukloniti kofein i alkohol
– Kontrola anksioznosti i stresa

Dakle, s pojavom težine, vrijedi obratiti pažnju na popratne simptome. Ako su dostupni, trebali biste potražiti pomoć. Najvjerovatnije, težina u želucu izaziva ozbiljne abnormalnosti u probavnom traktu.