Sutra u Foto galeriji Jelićeva otvorenje izložbe „Pejzaži BiH kroz minijaturu“

U četvrtak, 15. oktobra 2020. godine u 20 sati u Foto galeriji Jelićeva bit će upriličeno otvaranje izložbe „Pejzaži BiH kroz minijaturu“ samostalne bh. umjetnice Mersihe Merdžanović.

U prethodnom periodu autorica se intenzivno bavila problematikom vezanom za likovno djelovanje unutar minijature. Radove je stvarala od starih grafičkih probnih listova, a na minijaturama dominiraju pejzaži inspirisani Bosnom i Hercegovinom koji predstavljaju njen lični doživljaj prirode.

Prilikom osmišljavanja pejzaža, autorica je u njih ubacivala trave, kućice, kao i drveće koji simboliziraju ljude, a pored „trava, kućica i drveća“ u minijature je nerijetko utkan i tekst čija svrha jeste „komunikacija likovnog rješenja minijature sa gledaocem“.

Izlagala je kolektivno i samostalno u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja u oblasti grafike i crteža.

“U vječitom traganju kroz umjetnost, ona i jeste tu da pokaže bogatstvo i jedinstvenost svakog umjetnika ponaosob, da ispoljimo naš doživljaj onoga što vidimo, a nikako preslikavanje već viđenog”, riječi su autorice.

Otvaranje izložbe biće organizirano u skladu sa preporukama i propisanim mjerama zaštite svakog pojedinca.