Kako se Irska odužila velikodušnom plemenu Čokto nakon 200 godina

Indijanci Čokto plemena zapamćeni su po svojoj velikodušnosti kada su za vrijeme velike gladi u Irskoj 1845.-1849. godine. prikupili novac za pomoć ovoj zemlji 20 godina prije nego što je osnovan Crveni krst.

Velika irska glad odnosi se na nestašicu hrane, koje je pogodilo Irsku od 1845. do 1849. godine. Glavni uzrok nestašice je bila zaraza krompira, tada primarnog u irskoj ishrani, a jedan od razloga loših posljedica nestašice je bila loša raspodjela zemljišta i odnos zemljoposjednika prema stanarima.

Indijanci Čokto plemena 1847. godine saznali su za strašnu glad u Irskoj i prikupili 1700 dolara. Bio je to nevjerovatan iznos u to vrijeme za ovo siromašno pleme.

Ovo pleme tradicionalno je živjelo na području sjeveroistočnog Mississippija, gdje su se bavili poljoprivredom, ali odlukom američke vlade bili su prisiljeni preseliti se na zapad. Tokom tog mučnog putovanja dugog 8.120 km i poznatog kao Staza suza, umrlo je više od 15.000 ljudi.

Sada, nakon skoro 200 godina, Indijanci Čokto plemena pate od koronavirusa, a njihovo područje postalo je jedno od najugroženijih područja ove nesreće u Sjedinjenim Američkim Državama te im prijeti izumiranje. Neočekivano za sve, Irci su odlučili da “otplate dug“, odnosno oduže se za pomoć koja im je mnogo značila. Prikupili su skoro 3 miliona dolara uz pomoć društvenih mreža.

Ova priča poprimila je globalne razmjere nakon što je popularna novinarka Irish Timesa, Naomi O’Leary u maju na Twitteru podijelila link za prikupljanje sredstava. U veoma kratkom roku na svojoj je objavi stekla više hiljada lajkova i komentara podrške.