Koja je ovo pjesma?: Mumljajte melodiju pjesme koju želite pronaći i Google će uraditi ostalo

Iako sada postoji mnogo aplikacija kao što je Shazam, Google je odlučio olakšati nam pronalazak pjesme kojoj ne znamo ime.

Novom opcijom ćete moći otvoriti Google aplikaciju, Google Search na mobitelu i drugim uređajima, upaliti mikrofon opciju i reći “What’s this song?”.

Nakon toga – pritisnite Search, gdje možete odmumljati melodiju ili dijelove teksta pjesme, a Google će vam izbaciti pjesmu koju tražite.

“Kada mumljate ili pjevušite melodiju naši ‘roboti’ transformišu zvuk u sekvence koje predstavljaju melodiju”, pojasnio je Krishna Kumar, senior product menadžer Googlea.

 

Jednostavano objašnjenje je da je melodija pjesme poput njenog otiska prsta: svaka od njih ima svoj jedinstveni identitet. Google je izgradio modele mašinskog učenja koji se podudaraju s vašim zujanjem, zviždanjem ili pjevanjem s pravim „otiskom prsta“.

Kada melodiju pjevušite u Search, modeli mašinskog učenja transformiraju zvuk u sekvencu zasnovanu na brojevima koja predstavlja melodiju pjesme. Modeli obučeni su za prepoznavanje pjesama na osnovu različitih izvora, uključujući ljude koji pjevaju, zvižduknu ili pjevuše, kao i studijske snimke. Algoritmi oduzimaju i sve ostale detalje, kao što su prateći instrumenti i ton i ton glasa. Ono što je ostalo je slijed zasnovan na broju pjesme ili otisak prsta.