Koje su to namirnice bogate mineralima?

Teško je zamisliti funkcioniranje bez konzumiranja onih namirnica koje obiluju važnim i neophodnim nutrijentima.

Minerali su elementi koji se nalaze u zemlji i hrani, te su neophodni za život. Potrebni su za rad srca i mozga, kao i proizvodnju hormona i enzima. Dijelimo ih u dvije kategorije koje se temelje na osnovu ljudskih potreba. Makrominerali su potrebni u većim količinama i uključuju kalcij, kalij, natrij, fosfor i magnezij. Iako su jednako važni, minerali kao željezo, bakar, fluorid, selenij, cink, hrom, molibden, jod i mangan, potrebni su organizmu u manjim količinama.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke sadrže niz minerala, ali su posebno bogati magnezijem, cinkom, manganom, bakrom, selenijumom i fosforom. Određeni orašasti plodovi i sjemenke ističu se zbog mineralnog sadržaja. Samo jedan brazilski orah pruža 174 posto dnevnih potreba za selenijumom, dok 28 grama sjemenki bundeve donosi 40 posto dnevnih potreba za magnezijumom.

Školjke

Školjke, uključujući kamenice i dagnje, koncentrovani su izvori minerala i sadrže tragove selenija, cinka, bakra i željeza. Konzumiranje 6 srednjih kamenica (84 grama) obuhvata dnevne potrebe za cinkom i bakrom, te 30 i 22 posto dnevnih potreba za selenij i željezo.

Povrće

Konzumiranje povrća poput karfiola, brokule i prokulica povezano je sa brojnim prednostima. Te su zdravstvene prednosti direktno povezane sa gustoćom hranjivih tvari tog povrća, uključujući njihovu impresivnu koncentraciju minerala. Brokula, kelj, kupus i lubenica, posebno su bogate sumpornim mineralima koji su potrebni za funkciju ćelija, proizvodnju DNK, detoksikaciju i sintezu glutationa, snažnog antioksidanta koji proizvodi tijelo. Osim sumpora, ovo povrće je dobar izvor mnogih drugih minerala, uključujući magnezij, kalij, mangan i kalcij.

Jaja

Jaja su bogata hranjivim tvarima i sadrže važne minerale. Imaju visoke koncentracije željeza, fosfora, cinka i selenija te mnogih vitamina, zdravih masti, antioksidanata i proteina. Iako mnogi izbjegavaju žumanjke zbog sadržaja holesterola, žumanjak sadrži gotovo sve vitamine, minerale i druge korisne spojeve, pa se pobrinite da jedete cijelo jaje, ne samo bjelanjak.

Grah

Grah sadrži vlakna i proteine, ali je i izvor minerala – kalcija, magnezija, željeza, fosfora, kalija, mangana, bakra i cinka. Međutim,

Kakao

Iako se često ne povezuju sa hranjivim tvarima, proizvodi sa kakaom su puni minerala. Kakao i proizvodi od kakaa posebno su bogati magnezijem i bakrom. Magnezij je potreban za proizvodnju energije, regulisanje pritiska, funkcije nerava, kontrolu šećera u krvi i brojne druge funkcije. Bakar je potreban za pravilan rast i razvoj, metabolizam ugljikohidrata, apsorpciju željeza i stvaranje crvenih krvnih ćelija, uz mnoge druge važne tjelesne procese.

Spirulina

Spirulina je alga koja se može kupiti u obliku praha, te se tako dodaje pićima kao što su frapei kao i jela sa jogurtom i zobi. Bogata je mineralima poput željeza, magnezija, kalija, bakra i mangana, i konzumiranje ove alge može pomoći optimalnom zdravlju na više načina.