Kurz potvrdio da Austrija ide u drugi lockdown, uvodi se i policijski sat

Tokom obraćanja javnosti, austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je da će u utorak i Austrija, kao i Francuska, Njemačka i Belgija, otići  novi lockdown, koji će trajati do kraja novembra.

Tokom lockdowna zabranjeni su svi društveni događaji, a na snagu stupa također i policijski sat od 20 do 6 sati ujutro.

“Niko od nas ne voli nositi masku, niko od nas nije sretan kad više ne može vidjeti vlastite prijatelje ili rodbinu. Ali ako ne poduzmemo ovaj korak, prijete nam uvjeti koji već postoje u drugim zemljama”, upozorio je Kurz.

“Ako sada ne djelujemo, zdravstveni kapaciteti u Austriji mogli bi biti preopterećeni. Vlada neće dopustiti situaciju u kojoj bi doktori morali odlučiti hoće li se brinuti za pacijenta Covida, žrtvu nesreće ili pacijenta s moždanim udarom. Ova odluka za nas nije bila laka, ali je nužna”, naglasio je kancelar.

Kurz je zatim objasnio da će pogođene firme dobiti 80 posto prometa od novembra 2019. putem paketa pomoći.

Tokom lockdowna srednje škole i fakulteti će se prebaciti na online nastavu, a osnovne škole ostaju otvorene. “Nasuprot svim apelima, Austrijanci su se i dalje previše družili. Zbog toga moramo ograničiti kontakte”, poručio je Kurz. Za vrijeme drugog lockdowna, naglasio je, smiju se družiti ljudi iz samo dva različita kućanstva. Pored toga, ugostiteljski objekti će također biti zatvoreni četiri sedmice

“Uvjereni smo da ako svi stvarno sudjeluju, ovim lockdownom možemo ponovno smanjiti broj zaraza. Tada bi se u decembru mogli vratiti u normalno stanje, ali dok se ne pronađe vakcina, očekuju nas “izazovna vremena”, prenosi Jutarnji.hr.