Limun kao najbolji saveznik zdravlja i vitke linije

Iako svi znamo da je voće zdravo za naš organizam, vrlo često ga zaboravimo kupiti, pojesti, izmiksati, ali hladni dani nas upozoravaju da je krajnje vrijeme da voće stavite uvrstite u svoje jelovnike već danas, a posebno ono sa dosta C vitamina, kao što je limun.

Pun je vitamina C (antioksidans, poboljšava imunitet), vitamina B (obnavlja energiju), riboflavina (obnavlja tkivo, utječe na rast i razvoj), minerala kao što su kalcij i magnezij i vaš je najbolji saveznik tokom dana.

Pomaže jetri da eliminira toksine iz našeg organizma, jetra je zadužena za sintezu proteina, detoksikaciju i proizvodnju svih bioloških hemikalija koje pomažu tijelu da ispravno probavlja. Limunada pomaže jetri da ove funkcije obavlja još efikasnije. Budući da je limun diuretik, on također povećava mokrenje što pomaže u čišćenju organizma.

Jeftin lijek za podmlađivanje, limun pomaže pri sprječavanju nastanka bora i osvježava lice. Vaša koža ne može izgledati zdravo ako vaše tijelo skladišti previše toksina. Limun također sadrži citrusne kiseline koje vam pomažu da se izborite s aknama.

Odličan za gubljenje kilograma, jetra usporava metabolizam kada je puna toksina i otpada što vodi do debljanja. Limun pomaže jetri da eliminira sve te toksine i pomaže da se brže sagorijevaju masti. Najbolje djeluje kada se kombinira sa zdravom hranom i vježbama.

Oslobađa disajne puteve i osvježava dah, limunada pomaže da se riješite plućnih infekcija i kašlja. Vjeruje se da pomaže ljudima s astmom i alergijama. Limun također osvježava dah i pomaže kod zubobolje i gingivitisa, ali također pazite s unosom jer previše kiseline može da ošteti želudac.