Ministar Ramić u Srebrenici: Od sada iz Sućeske u Srebrenicu i Miliće asfaltnim putem

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je boravio u Srebrenici gdje je, zajedno s predstavnicima povratnika, prisustvovao puštanju u promet novoizgrađenog puta Žutica – Sućeska – Srebrenica.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je implementator ovog projekta, u kojem je Općina Srebrenica učestvovala sa 10 posto ukupne vrijednosti.

Najveće povratničko mjesto Sućeska u Srebrenici, u kojem živi značajan broj povratnika kojima se održivi povratak ogleda kroz razvijanje privrede i stvaranje radnih mjesta, spojeno je asfaltnim putem sa općinama Srebrenicom i Milićima.

“Radi se o veoma značajnoj putnoj dionici. Sanacija i asfaltiranje je rađeno u tri faze jer se radi o nekoliko kilometara puta sa izuzetno zahtjevnim radovima. Povezali smo dvije općine i nekoliko povratničkih mjesta modernom saobraćajnicom. Cijela trasa puta prolazi kroz povratnička mjesta što će dodatno olakšati transport roba ljudima koji razvijaju svoje poslovne ideje. Nakon završene infrastrukture naša podrška će biti usmjerena u zapošljavanje i održivi povratak”, istakao je ministar Ramić.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković istakao je da je realizovan jedan od najznačajnijih projekata za općinu Srebrenica.

“Sjetimo se velikih gužvi u saobraćaju tokom obilježavanja 11. jula. Ovaj put će biti korišten kao alternativni i time će biti smanjene gužve. Sugrađani koji ovdje žive će lakše i brže stizati do Srebrenice i Milića”, kazao je Tabaković.

U ovom povratničkom mjestu iznad Srebrenice zaživjelo je nekoliko porodičnih poslovnih ideja kroz koje se realiziraju značajni projekti i zapošljavaju povratnici, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.