Ministarstvo kulture i sporta KS: Učenicima bošnjačke nacionalnosti iz Kotor Varoši osigurati učenje o njihovoj državi, historiji i kulturi

Pomoć Kantona Sarajevo učenicima bošnjačke nacionalnosti iz Kotor Varoši, kojima vlasti entiteta RS godinama uskraćuju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta, bila je tema sastanka ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Alikadića i predsjednice Udruženja za kulturu i kuturno naslijeđe u BiH Đemile Turan.

Ovom prilikom, ministar Alikadić je upoznat sa svim problemima u organizaciji instruktivne nastave u ovoj općini.

“Prije svega radi se o finansijskim problemima. Nastava se održava u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u zaseoku Hanifići. Prevoz plaćaju roditelji iz svog džepa. Predaju im nastavnici iz Osnovne škole ‘Prvi mart’ iz Jelaha. Svi oni dobijaju naknadu za tri mjeseca rada, zatim mjesec dana volontiraju i tako u krug. Situacija je dakle veoma složena i smatram obavezom Vlade Kantona Sarajevo da u okviru naših mogućnosti pomognemo roditeljima i njihovoj djeci“, rekao je ministar Alikadić.

Obzirom da je djeci iz Kotor Varoši onemogućeno da uče o svojoj državi, historiji i kulturi, dogovoreno je da će Ministarstvo realizovati i u cijelosti finansirati projekt trodnevne ekskurzije učenika u Sarajevo.

“Djeca će posjetiti Zemaljski muzej i Narodno pozorište, upoznat će se i sa drugim istorijskim i kulturnim znamenitostima glavnog grada. Ekskurziju planiramo za oktobar, a prvačići i učenici koji iz nekih razloga neće doći u Sarajevo imat će priliku da u Kotor Varoši pogledaju predstavu u organizaciji Ministarstva. Osim toga, svim učenicima ćemo obezbijediti i školski pribor”, najavio je ministar Alikadić.