Mitovi i činjenice o Taj Mahalu

Jedno od sedam svjetskih čuda, Taj Mahal ili Tadž Mahal, Indija, je oduvijek imao auru mistike koja ga okružuje. Poznat je kao vječiti spomenik ljubavi, a sagradio ga je mogulski car Shah Jehan za svoju voljenu suprugu Mumtaz Mahal.

Ova nevjerovatna građevina se gradila 22 godine, a legenda kaže da je car Shah obećao Mumtaz u njezinim posljednjim trenucima života da će izgraditi najljepši spomenik na svijetu u čast sjećanja na nju. I to je zaista i uradio. Napravio je arhitektonsko čudo iz 16. stoljeća koje je mnogo više od samog spomenika. Taj Mahal je grobnica, džamija, vrt, kapija i fontana.

Crni Taj Mahal

Vjerovatno i najpoznatija legenda o Taj Mahalu je da je car Shah Jehan planirao izgraditi još jednu simetričnu građevinu za sebe, koja bi se nalazila preko puta Taj Mahala i koja bi bila potpuno crna.

Ovaj mit dolazi od Jean-Baptiste Taverniera, putnika koji je pronašao gomile crnog kamena preko puta Taj Mahala. Ipak, ovaj mit nije nikada dokazan, a čak je i pobijen jer su 1990-ih godina arheolozi ustanovili da je to zapravo bijeli kamen (vjerovatno ostaci), koji je vremenom promjenio boju.

Talijanski arhitekt

Naravno, svi su pokušali uzeti komadić slave za ovako nevjerovatnu građevinu, ali Italijani su otišli korak dalje, pa čak tvrdili da je sam arhitekta bio Talijan Geronimo Veroneo koji je u tom periodu boravio u Indiji.

Ovakva tvrdnja nikada nije potvrđena, a ne ide joj u prilog i činjenica da je Veroneo bio tvorac i prodavač nakita a ne arhitekta. Također, struktura nije u vezi sa zapadnom arhitekturom a u tom periodu bi bilo gotovo neizvodivo da jedan zapadni arhitekta projektuje istočnjačku građevinu.

Britanci i Taj Mahal

Mnogi mitovi vežu Britance i Taj Mahal. Prema jednom, britanski lord William Bentinck je planirao rušenje Taj Mahala kako bi prodao njegov bijeli mramor. Naravno ovo nije istina, jer postoje jasni dokazi o tome da se lord planirao bogatiti (i bogatio) prodajom mramora skinutog sa Tvrđave Agra.

Drugi mit govori o tome kako su Britanci opljačkali Taj mahal. Iako je djelimično tačan, britanci jesu ukrali dosta dragulja, ali ipak nisu ni blizu koliko se tvrdi u raznim pričama. Prema nekima, čak je i kupola bila obložena zlatom i dragim kamenjem, a britanci su sve to ukrali.

Više od 1.000 slonova je bilo ‘uposleno’ za transport materijala za gradnju Taj Mahala. Pri izgradnji je korišteno 28 različitih vrsta poludragog i dragog kamenja.

Ovisno o tome koje je doba dana i da li je obasjan mjesečinom, Taj Mahal je uvijek druge boje. Neki čak smatraju da se boja mijenja prema raspoloženju Mumtaz Mahal, piše pixelizam.