Na današnji dan Mustafa Kemal paša Ataturk proglasio je Republiku Tursku

Na današnji dan Mustafa Kemal paša Ataturk je proglasio Republiku Tursku i s tim je postao prvi predsjednik Turske.

Mustafa Kemal Ataturk rođen je u ranim mjesecima 1881. u Solunu pod imenom Ali Rıza oglu Mustafa. Ime Kemal dao mu je Uskuplu Mustafa-efendija, učitelj matematike. Razlog ovoga imena se veže za dvije teorije; jedna od njih je da mu je ime Mustafa dao “zbog divljenja njegovoj sposobnosti i zrelosti”, a druga teorija jeste da bi ga razlikovao od samog sebe. Mnogi također smatraju da je moguće da je Ataturk sam sebi dao ime Kemal zbog nacionalističkog pjesnika Namika Kemala.

Iako je želja njegovih roditelja bila da Kemal postane trgovac, on je bez njihovog znanja 1893. godine uradio prijemni ispit za Solunsku vojnu školu. Nakon završetka studija Ataturk je uhapšen zbog antimonarhističkih aktivnosti iako je nakon nekoliko mjeseci zatvora pušten zahvaljujući Riza-paši, njegovom bivšem školskom direktoru. Po izlasku iz zatvora dodijeljen je Petoj armiji, sa sjedištem u Damasku, u funkciji štabnog kapetana. Tu se zajedno s Alijem Fuatom Cebesoyem i Lutfijem Mufitom, pridružio malom i tajnom revolucionarnom društvu reformističkih oficira.

Nakon učestvovanja u mnogobrojim vojnim akcijama Mustafa Kemal Ataturk je 19. maja 1919. godine organizovao politički i vojni ustanak zbog nezadovoljstva sporazumom o Sevresu. Nakon mnogobrojnih borbi, a posebno sa Grcima, Turci su sa sobom donijeli pobjedu 24. jula 1923. godine, te sporazumom iz Lausanne je promijenjen sporazum iz Sèvresa, te ovim ugovorom su uspostavljene današnje granice Turske.

Mustafa Kemal je 29. oktobra 1923. godine proglasio republiku, a za vrijeme svog mandata, koji je trajao sve do njegove smrti 10. novembra 1938. godine, Mustafa Kemal je pokrenuo niz političkih i društvenih reformi u zemlji, koje su pretvorili Tursku u modernu, sekularnu i europski orijentiranu državu. Pored toga, također je uveo obrazovanje za oba spola, a u narednim godinama mandata izmijenio je i pravosudni sistem po uzoru na evropske zemlje.