Na današnji dan: Osnovani Elektrotehnički i Arhitektonski fakultet u Sarajevu

Na današnji dan 1961. godine prestaje sa radom dotadašnji Tehnički fakultet u Sarajevu, a osnivaju se Građevinski fakultet, Arhitektonski fakultet, Mašinski fakultet i Elektrotehnički fakultet.

Prva generacija Elektrotehničkog fakulteta upisana je godinu dana ranije na, tad postojećem, Tehničkom fakultetu u Sarajevu.

Fakultet je danas smješten u prostoru Kampusa Univerziteta u Sarajevu u objektima čija površina omogućuje standard od cca 5 m2 po studentu. Za izvjesne laboratorijske vježbe Fakultet koristi i kapacitete javnih preduzeća JP Elektroprivreda BiH i Telecom BiH.  Osim aktivnosti u svojoj osnovnoj edukativnoj djelatnosti, Elektrotehnički fakultet je od svog osnutka pa sve do danas bio i ostao mjesto intenzivnog naučnoistraživačkog rada i ostalih aktivnosti vezanih za promociju nauke i tehnologije.

Kao udruženi član Univerziteta u Sarajevu, Arhitektonski fakultet je fakultet koji u BiH educira mlade inženjere arhitekture. Preko 3.800 arhitekata uspješno rade u državama nastalim raspadom ex Jugoslavije, Evropskim, Transatlanskim i zemljama Trećeg svijeta. Trenutno se usaglašavaju modeli studija sa Evropskim. Sarađuje sa više evropskih Univerziteta i arhitektonskih fakulteta u obliku razmjene studenata i nastavnika kroz radionice, posjete, izložbe i izravno učestvuje u izvođenju nastave na postdiplomskim studijama.

Specifični programski sadržaji vezani za multikulturno podneblje i elemente zatečene kulture, umjetničkog i graditeljskog naslijeđa, tradiciju stanovanja, odnos prema prirodi, susjedstvu i organizaciji naselja, manifestovali su se u karakterističnoj „Sarajevskoj školi arhitekture“.