Na današnji dan rođen je legendarni Dražen Petrović: “Talenat sam cijenio do 16. godine a nakon toga prionuo sam na težak rad”

Prije tačno 56 godina u Šibeniku se rodio dječak koji će kasnije postati košarkaška legenda i jedan od najboljih sportaša koje je imala bivša Jugoslavija.

Dražen Petrović bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je jedan od košarkaša koji su najviše pridonijeli Euroligi. Spada u red najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, i upravo on je bio taj koji je otvorio put balkanskim igračima u NBA.

Još kao dječak zavolio je košarku. Njegova iznimna upornost i predanost i rad na svakodnevnim treninzima uz neprikosnoven talenat brzo ga je plasirala među najbolje od najboljih. U šesnaestoj je postao prvotimac Šibenke. Svojim koševima doveo je rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983. Cibona i Real Madrid bili su nedostižni svim europskim klubovima u godinama kada je Dražen igrao za njihove boje. Postigavši sve rezultate u Evropi, otišao je u najjaču svjetsku ligu – američki NBA, kao igrač Portland Blazersa.

 

Foto: Blazer's Edge
Foto: Blazer’s Edge

Iako je prve sezone zbog određenih sukoba unutar Portlanda više sjedio nego igrao, svoj je dar pokazao dvije godine poslije u New Jersey Netsima. Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter momčadi (pogotovo trica), nego i najbolji Evropljanin koji je do tada igrao u NBA ligi. Dražen je reprezentaciju Hrvatske doveo do srebra na Olimpijskim igrama u Barceloni, i to nakon finala u kojem su igrali protiv Dream Teama.

Draženov američku karijeru i divljenje koje su kod Amerikanaca izazvale njegove igre prekinula je tragična saobraćajna nesreća, 7. juna 1993. godine, u kojoj je Dražen izgubio život u 29. godini. Smrt “košarkaškog Mozarta“, odjeknula je kao prava eksplozija u javnosti.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Na početku NBA sezone 1993./1994. Draženov dres s brojem 3 umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa.

Dražen Petrović živio je košarku, živio je sport, bio i ostao istinska legenda, nadahnuće generacijama i simbol evropske košarke, pokretačka snaga i motiv najmlađima da nastave, jednostavno, on je bio ” Mozart “. Nije bio simbol mladosti, bio je mladost sama po sebi.