Na današnji dan rođen Pablo Pikaso: Život je komedija za one koji misle, a tragedija za one koji osećaju

Na današnji dan 1881. godine rođen je španski slikar i vajar Pablo Pikaso, jedan od najvećih i najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća.

Od malih nogu je počeo da pokazuje svoj talenat za slikanje, a zahvaljujući ocu koji je bio slikar i učitelj slikanja, rano je počeo da uči tehnike slikarstva. Već sa 13 godina bio je veštiji slikar od oca, a već sa 14 godina upisuje u Barseloni Akademiju lepe umetnosti. Nakon dve godine seli se u Madrid, gde je pohađao Kraljevsku akademiju San Fernando.

U historiji slikarstva malo je onoga šta se može mjeriti s onim što je Pablo Pikaso ostvario, posebno 1907. godine, kada je svojim zapanjenim prijateljima pokazao “Gospođice iz Avinjona”, sliku na kojoj je svijet predstavio kao u razbijenom ogledalu. Pikaso je bio pokretač i inspirator slikarskih smjerova kao što su kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni preokret u modernoj likovnoj umjetnosti.

Ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Bio je otac četvero dece. Posljednje dijete, Palomu, dobio je u svojoj 68. godini.

Njegova najveća djela nastaju u Parizu, a njegovo stvaralaštvo se dijeli u više perioda:

-Plavo razdoblje je trajalo od 1901. do 1904. godine kada je najčešće slikao siromahe, a slikama dominiraju nijanse plave boje i melanholičan osećaj.

-Ružičasto razdoblje je usljedilo kasnije i trajalo od 1905. do 1906. godine, kada je koristio svijetlije boje i nešto veći lirski izraz. Glavna tema slika bili su prikazi cirkuskog života.

-U periodu od 1900. do 1905. godine slikao je portrete koji su uglavnom pljosnati – odnosno dvodimenzijalni. Tek nakon uticaja Pola Sezana, krajem 1905. godine, počinje da se zanima za slikarsku zapreminu. Tada počinje da slika trodimenzionalne likove na svojim slikama.

Pikaso je dao doprinos i simbolizmu i nadrealizmu, a sa Žoržom Brakom stvorio je tehniku koja je poznata kao kolaž. Upravo je ovom tehnikom od 1911. godine počeo da stvara svoje slike, “sklapajući” ih od komadića novina i časopisa.

Paralelno sa slikarstvom Pikaso se posvećivao i skulpturi, prije svega u godinama oko 1907. kada je stvarao pod utjecajem kubizma, zatim oko 1930. godine i u drugim razdobljima njegovog stvaranja.

Pikaso je napravio preko 6000 slika, skulptura i crteža. Njegove slike danas vrijede milione.

Umro je 1973. kada mu je otkazalo srce za vrijeme napada gripa.