Na današnji dan rođen Branislav Nušić: “Pravda je često puta teža ljudima od nepravde”

Na današnji dan 1864. godine rođen je slavni srbijanski pisac, komediograf, diplomata i akademik Branislav Nušić.

Nušić je rođen kao Alkibijad Nuša. Njegov otac bio je ugledni trgovac, ali je ubrzo po Nušićevom rođenju izgubio svoje bogatstvo. Porodica se seli u Smederevo, gdje Nušić provodi djetinjstvo, završava osnovnu školu i prva dva razreda gimnazije. Zatim se seli u Beograd gdje i maturira. Studirao je pravo u Beogradu i Grazu.

U vrijeme odsluženja vojnog roka Nušić je bio učesnik u srpsko-bugarskom ratu koji je započeo 1885. godine. Nakon rata objavljuje kontroverznu poemu “Dva raba” u Dnevnom listu, zbog koje biva osuđen na dvije godine zatvora. Poema je ismijavala srpsku monarhiju, posebno kralja Milana Obrenovića. Prvobitno je osuđen na dva mjeseca zatvora, ali kralj Milan je uvjerio sudije da produže kaznu.

Učestvovao je kao dobrovoljac u Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine. U Prvom svjetskom ratu prešao je sa srpskom vojskom preko Albanije. Darovit portretista i pisac veoma razvijenog smisla za pozorišnu scenu i njene zakone, zapažao je negativne pojave i sa mnogo duha slikao svijet koji ga je okruživao.

Prva knjiga koju je Nušić objavio bile su “Pripovijetke jednog kaplara” 1886. godine, zbirka kratkih priča i crtica nastalih na osnovu priča iz rata.

Kao zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova, imenovan je za pisara konzulata u Bitolju, gdje se i oženio 1893. godine, Darinkom, kćerkom trgovca Božidara Đorđevića i Ljubice. Iste godine imenovan je za konzula u srpskom konzulatu u Prištini, gdje je tokom službovanja bio svjedok stradanja srpskog stanovništva, što je opisivao u svojim pismima koja su postala poznata kao “Pisma konzula”.

Branislav Nušić je bio plodan pisac, poznat po svom upečatljivom humoru. Pisao je o ljudima i njihovoj, često duhovitoj, prirodi. Najznačajniji dio njegovog stvaralaštva su komedije, od kojih su najpoznatije: “Gospođa ministarka”, “Narodni poslanik”, “Sumnjivo lice”, “Ožalošćena porodica” i “Pokojnik”.

Bio je predsjednik Udruženja jugoslovenskih dramskih autora i član Srpske kraljevske akademije. Nušićeva djela su od 1950. do danas adaptirana u pedesetak bioskopskih i televizijskih filmova.

Njegova djela redovno su bila na repertoaru srbijanskih pozorišta između dva rata, a i danas se igraju na pozorišnim scenama.

Najpoznatije Nušićeve komedije su: “Sumnjivo lice”, “Gospođa ministarka”, “Narodni poslanik”, “Ožalošćena porodica”, “Pokojnik”, “Put oko svijeta”, “Dr”, “Mister dolar”.

Poznate Nušićeve pripovetke i romani su: “Autobiografija”, “Pripovijetke jednog kaplara”, “Opštinsko dijete”, kao i tragedije “Knez Ivo od Semberije” i “Hadži- Loja”.