Na Darivi istaknuta tabla sa upozorenjem na gmizavce koji nastanjuju ovaj lokalitet

U neposrednoj blizini Parka prijateljstva na Darivi postavljena je oglasna tabla sa plakatom upozorenja koji sadrži pojašnjenja o vrstama zmija i guštera koji naseljavaju Darivu.

Službi za civilnu zaštitu Općine Stari Grad su, putem Operativnog centra kao i Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, upućene prijave o pojavi zmija na lokalitetu Darive, te oko ruševnih objekata u mjesnim zajednicama Vratnik, Hrid-Jarčedoli, Babića bašča i Kovači.

Prema nalogu općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića ova služba je poduzela hitne aktivnosti po tom pitanju, te je konsultovano Bosansko-Hercegovačko herpetološko udruženje – BH-HU: ATRA za upravljanje i očuvanje vodozemaca i gmizavaca i njihovih staništa u svrhu stvaranja stabilne i funkcionalne mreže zaštićenih područja.

Izvršen je obilazak svih lokacija, a po pitanju Darive stručna lica su pojasnila da je ovaj lokalitet prirodno stanište za pet vrsta zmija: Ribarica (Natrix tessellata), Bjelouška (Natrix natrix), Smuk (Zamenis longissimus), Smukulja (Coronella austriaca) i Poskok (Vipera ammodytes).

Kako je pojasnila Lejla Dizdarević, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu, tabla sa upozorenjem postavljena je jučer u blizini Parka prijateljstva, a uskoro će biti postavljena još jedna u neposrednoj blizini.

“Zmije se ne smiju hvatati, niti ubijati jer je Dariva njihovo prirodno stanište, te su postavljeni plakati koji upozoravaju građane na njihovo prisustvo. Na plakatu se nalazi pojašnjenje o vrstama zmija i guštera koje naseljavaju Darivu”, istakla je Dizdarević.