Nacionalni dan Austrije: Sarajevska Vijećnica u bojama austrijske zastave

Austrija 26. oktobra slavi Nacionalni praznik, ali zbog pandemije koronavirusa ove godine obilježavaju ga organizacijom brojnih kulturnih, protokolarnih i kulinarskih sadržaja u online formatu.

 

 

Ove godine Austrija obilježava nekoliko jubileja uključujući i 65. godišnjicu od kako je ta zemlja dobila svoj Državni ugovor i od tada je neutralna i aktivna članica zajednice država koje se temelje na europskim vrijednostima.

Također, ove godine Austrija slavi 25. godišnjicu od kako je postala punopravna članica Europske unije koja je dala brojne prednosti državama članicama, a kao najvažnija komponenta tog članstva je ekonomsko blagostanje koje bez članstva u EU ne bi bilo moguće.

 

 

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana Ariana Piknjač (flauta) i Lejla Klepo-Hadžić (klavir) izvele su kompoziciju “Na lijepom plavom Dunavu” Johanna Straussa II te Mozartov “Rondo za flautu i klavir u d-duru”.

 

 

Gradonačelnik grada Sarajeva, Abdulah Skaka, se ovim povodom obratio na svojim društvenim mrežama.

“Uvažavajući Republiku Austriju kao osvjedočeno prijateljsku državu, najreprezentativniji objekat Austro-ugarske na našem prostoru – Sarajevska Vijećnica zasvijetlila je u čast Nacionalnog dana ove zemlje. Ovo je još jedan pokazatelj dobrih bilateralnih odnosa Sarajeva i Beča, ali i Bosne i Hercegovine i Austrije, koje veže tradicionalno prijateljstvo i uspješna suradnja. Republika Austrija donirala je značajan iznos za obnovu Vijećnice.”, napisao je Skaka.