Najgori postupci prilikom prvog upoznavanja

Postoji nekoliko situacija koje se mogu dogoditi kod prvog upoznavanja.

Naime, u društvenoj interakciji posebno je važan prvi dojam, ističe Bonnie Tsai, osnivačica i direktorica škole bontona Beyond Etiquette .

Iako možda imate naviku novom poznaniku odmah reći najvažnije podatke o sebi, to može biti kontraproduktivno. Jer, ti prvi trenuci nisu rezervisani samo za to da se vi predstavite njemu, nego predstavljaju i priliku da vi upoznate tu drugu osobu. Svakako ne želite da pobjegnu glavom bez obzira zato što osjećaju da ste ih ugušili svojim postignućima, a da oni nisu stigli progovoriti.

Naravno, to nije jedini način da pokvarite dojam o sebi.

Slabi stisak ruke kod rukovanja- Ne želite nikome zdrobiti kosti svojim čvrstim stiskom ruke, ali mlitavo rukovanje ne ulijeva povjerenje.

“Slabi stisak ostavlja dojam ‘mrtve ribe’ i druga osoba u startu djeluje hladno i nezainteresirano. S druge strane, čvrsti stisak ruke odaje samopouzdanje”, kaže Tsai. Ipak, ne stežite drugoj osobi ruku presnažno. Takvim postupkom ukazujete na dominaciju, što nije dobro već kod prvih rečenica.

Neprimjerena odjeća -Možda ste navikli nositi pidžamu svaki dan otkako je karantin započeo, ali ako niste baš prikladno obučeni kod upoznavanja, to može biti veliki promašaj, čak i kod online sastanaka.

Tsai kaže da je odjeća obično prva stvar koju ljudi primijete kad uđete u sobu, virtualnu ili ne. To znači da biste uvijek trebali oprezno spuštati standarde kad je o tome riječ.

“Ne biste trebali nositi japanke i majicu, pogotovo ako želite poručiti da ste profesionalac”, kaže Tsai.

Prenošenje tračeva -Svi mi imamo lošeg šefa o kojem bismo rado podijelili neke situacije, ali ako ste nekoga tek upoznali, razgovor o tome može samo odati loš dojam o vama. Takav pristup je nepristojan, a osim toga, nikad ne znate s kime je osoba ispred vas povezana i do koga ono što govorite može doći.

Spominjanje veza- Ako imate neke ljude koje bi bilo korisno spomenuti da bolje prođete, nemojte to činiti već na prvom sastanku i upoznavanju. Naime, to vam ponekad može donijeti više štete nego koristi. .

“To podriva dojam samopouzdanja koji želite ostaviti, jer ispada da se želite ‘prodati’ preko nečijih leđa, umjesto da igrate na svoje kvalitete”, objašnjava Tsai.