Naslage kalcija na zubima – kako ih se riješiti?

Kalcij je najbogatiji mineral u tijelu, a 99 posto kalcija nalazi se u kostima i zubima.

Kalcijevi spojevi pomažu kod cakline, vanjskog sloja zuba koji štiti od erozije, raspadanja i osjetljivosti na temperaturu.

Caklina je najteža tvar u tijelu (teža od kostiju), i sastoji se od kalcifikovanog tkiva. Nakupljanje kalcija može dovesti do stvaranja plaka koji može uzrokovati propadanje zuba.

Plak je ljepljiva i bezbojna tvar koja se formira na caklini. Sastoji se od bakterija iz sluzi. Kada reaguje na šećere i škrobove, koji su ostali na zubima od hrane, ona stvara kiselinu koja se može raspadati na caklini, čineći zube sklonim kvarenju i propadanju.

Kalcij koji se stvrdne na caklini i ispod desni se zove tartar. Tartar može iritirati desni, što dovodi do bolesti desni, kvarenja zuba i lošeg zadaha.

Možete vidjeti i osjetiti tartar na zubima. Znakovi uključuju žućkaste ili smeđe mrlje na zubima. Možete to više primijetiti na mjestima gdje ne četkate temeljno zube prilikom pranja. Može uzrokovati da desni postanu upaljene i osjetljive.

Najbolji način da uklonite plak i spriječite tartar je da redovno održavate oralnu higijenu.

Hipokalcifikacija je stanje u kojem zubna caklina nema dovoljno kalcija. Kada se to desi, caklina još uvijek pokriva površinu zuba, ali njeni dijelovi mogu biti tanki i slabi, dajući zubima neproziran izgled. Bez jake cakline, zubi su podložniji kvarenju.