Foto: Općina Stari Grad

Općina Stari Grad: Nastavlja se izgradnja Muzeja „Mersad Berber“

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić primio je danas u svom kabinetu Ensada Berbera, sina istaknutog umjetnika Mersada Berbera, a razgovaralo se o nastavku projekta izgradnje Muzeja „Mersad Berber“ u općini Stari Grad.

Ovaj projekat je Općina Stari Grad počela još prošle godine, a muzej se gradi u ulici Zelenih beretki, u prostoru veličine 450 metara kvadratnih koji Općina ustupa za potrebe muzeja.

Izgradnjom ovog muzeja, djela Mersada Berbera će, poput brojnih muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija širom svijeta, konačno imati svoje mjesto i u Sarajevu.

Formiranje modernog muzejskog prostora po traženim standardima zahtijeva kompletnu rekonstrukciju navedenog poslovnog prostora, a kako je istakao načelnik Hadžibajrić od projekta se nije odustalo uprkos otežavajućim okolnostima.

„Ovaj projekat najavili smo prošle godine i već je završen dio radova. Radi se o velikoj investiciji, ali mi ćemo taj projekat dovesti do kraja jer smatram da Sarajevo, građani i generacije koje dolaze zaslužuju jedan reprezentativan prostor u kojem će biti izložena djela koja je Berber stvarao za života,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je pandemija korona virusa i preusmjeravanje budžetskih sredstava na pomoć privredi i ugroženim kategorijama, usporilo realizaciju ovog projekta, no za razliku od drugih, Općina se neće povući iz projekta i on će biti nastavljen u sljedećoj godini.

„Iako smo u projekat ušli zajedno sa Gradom Sarajevo, gradonačelnik se iz nepoznatih razloga povukao i ne žele finansirati izgradnju Muzeja. Mi ćemo uložiti maksimalne napore da Muzej „Mersad Berber“ sagradi Općina Stari Grad i da je otvorimo sljedeće godine,“ najavio je načelnik.

Ovakav odnos Gradske uprave i gradonačelnika iznenađuje s obzirom da je sav iznos od izložbe djela Mersada Berbera održane u Vijećnici 2017. godine – više od 250.000 KM, Fondacija “Mersad Berber” poklonila Gradskoj upravi Grada Sarajeva, tačnije javnom preduzeću koje brine o Vijećnici.

Ensad Berber je istakao da je zahvalan načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad što pomažu da se realizuje ova ideja jer je misija Fondacije “Mersad Berber” da rad njegovog oca uvijek bude prisutan i da tako njegova djela i dalje žive. Velika nam je želja da doživimo otvaranje Muzeja “Mersad Berber” koji radimo u partnerstvu sa Općinom Stari Grad i načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem.

„Muzej bi definitivno bio mjesto gdje bi trajno mogli arhivirati i prezentirati očevu ostavštinu i ujedno bi služio kao edukacijski centar za mlade umjetnike,”izjavio je Ensad.

Djela Mersada Berbera nalaze se u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Bio je umjetnik za kojeg je znao svaki Bosanac i Hercegovac, a kojem se cijeli svijet divio. Najznačajniji ciklusi su mu: Sarajevske hronike, Put u Skender Vakuf, Otomanske hronike, Hommage a Velazquez, Hommage Vlahi Bukovcu i posljednji Srebrenica i Arhiv.