Ne zaboravite jutros koristiti zaštitne maske na otvorenom prostoru

U Kantonu Sarajevo od danas će biti obavezne maske i na otvorenom, javljeno je jučer iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Kazne za nenošenje maski će biti 500 KM, a za provođenje ove Naredbe je zadužena Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa je obavezno u zatvorenom i u otvorenom prostoru za sve osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druga izuzeća shodno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Naredba stupa na snagu od 15. oktobra i važit će do 31. decembra.

Osim toga, podsjećamo, Krizni štab je donio još jednu novu Naredbu sa oštrijim mjerama, nego što ih svojom aktuelnom naredbom preporučuje Federalni krizni štab.

Prema novoj Naredbi, dozvoljeno je okupljanje ljudi na određenom prostoru na području KS, pod sljedećim uslovima: ne više od 30 osoba u zatvorenom prostoru; ne više od 60 osoba na otvorenom prostoru.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo će u međuvremenu sagledavati kompletnu epidemiološku situaciju u ovom kantonu, te na osnovu toga preduzimati dalje mjere.

Nalaženo je i svim pravnim subjektima na području KS da, u skladu sa radnim procesima i zadacima koje obavljaju odrede klizno radno vrijeme sa razmakom od pola sata/sat vremena zbog izbjegavanja gužvi u javnom gradskom prevozu, kao i zbog izbjegavanja gužvi prilikom ulaska i izlaska u/iz poslovnih prostorija.