Njemačka ambasada pruža pomoć školama i zdravstvenim ustanovama u borbi protiv koronavirusa

Njemačka ambasada odlučila je pružiti pomoć školama i zdravstvenim ustanovama u BiH u borbi protiv koronavirusa.

Ambasadorica Uebber ističe usku saradnju Njemačke i Bosne i Hercegovine kroz pomoć u borbi protiv pandemije.

Zdravstvene ustanove bit će snabdjevene higijenskim sredstvima, zaštitnom i medicinskom opremom, dok će za škole u Tuzlanskom kantonu biti osigurane higijenske potrepštine za učenike. Njemačka ambasa na raspolaganje je stavila i dodatnih 100. 000 eura. Pomoć će biti realizovana preko dvije lokalno umrežene nevladine organizacije.

Ugovorom potpisanim između Almina Adžovića uime Help e.V. i Margret Uebber, njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini omogućeno je opremanje zdravstvenih ustanova u Sanskom Mostu, Livnu, Novoj Bili, Kotor Varoši i Brčko distriktu. Ustanove će, shodno svojim potrebama, dobiti zaštitnu opremu, poput rukavica, maski i vizira, te medicinsku opremu, uključujući rendgenske uređaje i respiratore.

Njemačka ambasadorica potpisala je i ugovor sa Jasnom Jašarević, predstavnicom Fondacije tuzlanske zajednice. Ugovor se odnosi na snabdjevanje škola zaštitnim maskama, toplomjerima i sredstvima za dezinfekciju.

Ovom prilikom ambasadorica Uebber je istakla vašnost saradnje između Bosne i Hercegovine i Njemačke.

“Veoma mi je bitno u ovim teškim vremenima u cijeloj Bosni i Hercegovini učinkovito i bez birokratije pružiti podršku. Zahvaljujem se srdačno uključenim nevladinim organizacijama za nesebični, volonterski angažman”, kazala je ambasadorica Uebber.