Od 18. oktobra počinje dječiji program Mali MESS: Svaki dan po šest predstava za malu raju

Mali MESS, dječiji program 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS zvanično će biti održan od 18. oktobra do 22. novembra 2020. godine putem festivalskog Youtube kanala.

U narednih šest nedjelja, pod sloganom Mali MESS na malom ekranu, mala i velika raja će tačno u podne imati priliku pogledati šest predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Program će zvanično otvoriti emitiranje predstave Negdje drugo ljubljanskog Lutkovno gledališče.

Mali MESS na mali ekran, donosi VISA, generalni sponzor 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

“U vremenu pandemije COVID-19 dječiji teatar postao je još bitniji. Teatarske predstave i radionice nude priliku djeci da uđu u kreativni svijet i da na trenutak zaborave sve restrikcije sa kojima se suočavaju. Zbog toga je čuvanje kontinuiteta dječijeg programa za nas bio imperativ u kojem smo uspjeli”, naglasili su iz festivalske Direkcije te istakli da je vizualni dio programa mali MESS ponovo kreirala agencija FABRIKA.

Predstava Negdje drugo namijenjena za 7+ djecu, donosi priču o djevojčici koja se zatekla usred rata.

Kroz njene oči, publika ima priliku posmatrati grad koji se mijenja ispunjen strahotama, nasiljem, strahom, ali i nadom. Djevojčica ima samo jednu želju, da ode u drugu zemlju, gdje bi bilo mnogo ljepše. Želi da ode negdje drugo, negdje daleko od ratnih užasa.

“Probudila sam se jutros, oprala zube, kao i obično, doručkovala i otišla u školu. Sve je bilo prilično uobičajeno. A još jučer sam se igrala sa prijateljima u dvorištu. Sve je drugačije sada. Više mi ne daju da idem u dvorište. Preopasno je. A kada se začuje grmljavina, moram sa majkom trčati u podrum. Više ne viđam ni prijatelje. I škola je završila. Samo su je zatvorili”, jedna je od replika iz predstave.

Negdje drugo je dirljiva priča o apsurdu rata i njegovih strahota. Priča o tome kako užasi rata izgledaju kroz dječje oči! Samo kroz ovu perspektivu možemo u potpunosti razumjeti apsurd rata. Ova tema je prilično osjetljiva i bolna, stoga često ostaje prikrivena. Međutim, o njoj je itekako potrebno razgovarati, posebno pred najmlađom publikom.

U narednim nedjeljama publika će imati priliku pogledati i predstave Pepeljuga, Malo pozorište Duško Radović (Srbija), Tobija, Pozorište mladih Sarajevo, Ako kažeš gotov si, Gradsko kazalište Žar ptica (Hrvatska), Dječaci Pavlove ulice Teatarska radionica Travnik i Bela griva, Šabačko pozorište (Srbija).