Od ponedjeljka se ponovo otvaraju škole na području Republike Srpske

Na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da od ponedjeljka ponovo počinje nastava u školama na području Republike Srpske.

Dodao je i to da mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da neće zatvarati granice s BiH bez obzira na situaciju.

Na početku konferencije Dodik je naglasio kako su vlasti RS-a pravovremeno reagovale i donosile mjere vezane za koronavirus te je pohvalio građane da su bili odgovorni kao i da da s takvim ponašanjem nastave i dalje.

Zatim je dodao da je ovosedmično zatvaranje škola naišlo na brojne polemike što ne opravdava navodeći da je ta odluka bila neophodna kako bi se zaštitili nastavnici i učenici te provela dodatna dezinfekcija prostora.

“Nastavu u školama treba vratiti od ponedjeljka kako je i predviđeno, a njihovo zatvaranje ove sedmice je bila odgovorna i ozbiljna mjera i svi koji o ovome pokušavaju polemisati nisu upravu. Nakon vraćanja u škole, pratit će se pojedinačni slučajevi i situacija te će se nadoknaditi i ovih sedam dana nastave, neće biti izgubljeni. Zatvaranje škola imalo je za cilj da se spriječi brzo proširenje i ulazak zaraze od ponedjeljka. Nastava u školama treba da se nastavi i da se radi u skladu s prethodnim režimom”, kazao je Dodik.

Naveo je da se situacija s koronavirusom opet pogoršava, ali da se neće uvoditi vanredno stanje već da se moraju pooštriti već donesene mjere, a da građani nastave biti i dalje odgovorni.

Dodik je naglasio da se RS treba boriti da se ne zatvore ponovo granice ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je maloprije u razgovoru sa mnom rekao da ni u kojem slučaju neće biti zatvorene granice Srbije i Republike Srpske. Mi moramo očuvati privredu. Vlada je donosila adekvatne mjere, vrijeme je da se ponovo vratimo na staru praksu i apelujemo na stanovništvo i da budu odgovorni. Također, neophodno je zatvoriti noćne klubove jer svi građani poslije 22:00 sata odlaze u njih. Ova mjera nije protiv vlasnika već da se zaštite ljudi. Nema prostora za zabrinutost, ali ne smijemo ovu situaciju prepustiti slučaju”, rekao je.