Održan zajednički koncert četiri nacionalna društva u Vijećnici

U prelijepom ambijentu gradske Vijećnice, i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, održan je zajednički koncert četiri nacionalna društva u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Sazvučja”. Divnom događaju prethodilo je i potpisivanje Sporazuma o saradnji ovih društava.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka čestitao je predstavnicima četiri nacionalna društva na njihovom aktivnom radu i zalaganju za kulturnu tradiciju svih naroda Bosne i Hercegovine.

“Čuvari tradicije, multietničnosti, ali i multikulturalnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine – nacionalna kulturna društva Preporod, Prosvjeta, Napredak i La Benevolencija večeras su podsjetili na dugogodišnji rad i uspješno zajedničko djelovanje. Grad Sarajevo i gradski vijećnici, upravo u čast vrijednostima koje njeguju i baštine, donijeli su Odluku o utvrđivanju ovih društva od posebnog značaja za Grad Sarajevo”, istakao je Skaka.

Organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo „La Benevolencija“ temeljne su institucije kulture naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjaka, Hrvata, Srba i Jevreja, a postoje više od jednog stoljeća sa sjedištem u Sarajevu, te su po tome među najstarijim danas postojećim institucijama u Bosni i Hercegovini.