Općina Novo Sarajevo obezbijedila 762 lektire za školske biblioteke

Općinski načelnik Nedžad Koldžo, 23. oktobra ove godine, uručio je 762 školske lektire direktorima i bibliotekarima osam novosarajevskih osnovnih škola.

Općina Novo Sarajevo izvršila je nabavku lektira za učenike od drugog do devetog razreda u cilju popunjavanja školskih biblioteka i na osnovu iskazanih potreba osnovnih škola.

U obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo je podsjetio da iako Općina Novo Sarajevo nije nadležna za oblast osnovnog obrazovanja u svakoj prilici nastoji u skladu sa mogućnostima unaprijediti odgojno obrazovni proces u osnovnim školama na području općine.

Ovom prilikom, naglasio je da je zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo produžen rok za podnošenje prijava/zahtjeva na raspisani Javni poziv za subvencioniranje troškova kupovine školskih udžbenika za učenike osnovnih škola sa školskih područja Općine Novo Sarajevo putem jednokratne novčane pomoći do 03.11.2020. godine.

Od početka ove školske godine, učenicima u novosarajevskim osnovnim školama podijeljeni su ruksaci sa potrebnim priborom i paketi sa domaćim proizvodima, a uručeni su i tableti za one učenike koji zbog pandemije koronavirusa nisu u mogućnosti da nesmetano prate online nastavu. Svim osnovnim školama na području općine, kao i OŠ „Aneks” uručene su zaštitne maske, rukavice i dezinfekciona sredstva u cilju suzbijanja širenja zaraze izazvane koronavirusom.

„Odlučili smo da izgradimo novi objekat za učenike OŠ „Pofalići“. Radi se o jednom od starijih objekata, a pritom u jako lošem stanju zbog čega se Općina Novo Sarajevo odlučila da poduzme prvi korak u cilju izgradnje novog objekta ove osnovne škole. U septembru je održana prezentacija idejnog projekta izgradnje objekta OŠ „Pofalići“. U toku su i adaptacije sala za tjelesni odgoj u osnovnim školama „Čengić Vila I“, „Grbavica I“ i „Hrasno“, naveo je načelnik Koldžo.

U prethodnom periodu, između ostalog, realizirani su projekti povećanja energetske efikasnosti i sanacija krovova osnovnih škola na području općine.

Općina Novo Sarajevo je prva u Bosni i Hercegovini koja je opremila kabinete za mehatroniku u svim novosarajevskim osnovnim školama. Nabavljene su i pametne table za prezentaciju obrazovnog sadržaja.

Na inicijativu općinskog načelnika Nedžada Koldže pokrenuta je izgradnja osnovne škole na Aneksu.

Direktori novosarajevskih osnovnih škola zahvalili su se Općinskom načelniku Nedžadu Koldži i Općini Novo Sarajevo na kontinuiranom praćenju potreba škola. Poručili su da, iako je pogoršana epidemiološka situacija zbog koronavirusa, da su vrata školskih biblioteka otvorena. Pozvali su učenike da u eri informatizacije, ipak, nađu više vremena za čitanje knjiga čime razvijaju naviku, kao i ljubav prema pisanoj riječi.

Vrijednost nabavljenih knjiga je 10.000 KM.