Općina Novo Sarajevo: Osiguran besplatan prevoz učenika za naredne tri godine

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor firme „Centrotrans – Eurolines d.d. Sarajevo Safudin Čengić u četvrtak, 29. oktobra u zgradi Općine Novo Sarajevo potpisali su Okvirni sporazum o pružanju usluga prevoza učenika sa područja Gornji Kovačići, Vraca i Hrasno brdo do škole i kuće.

Okvirni sporazum zaključuje se na tri godine, a za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je oko 90.500,00 KM.

Općina Novo Sarajevo već jedanaestu godinu zaredom obezbjeđuje prevoz za novosarajevske osnovce koji žive na području naselja Vraca, Hrasno brdo i Gornji Kovačići, lokalitetima koji nisu pokriveni mrežom javnom gradskog prevoza, a pohađaju osnovne škole „Kovačići“, „Grbavica I“ i „Grbavica II“.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako je ovo samo jedna u nizu od aktivnosti koje Općina svake godine realizuje u saradnji sa novosarajevskim osnovnim školama.

“Pored prevoza za ove učenike, Općina je osigurala i prevoz učenika sa područja MZ „Pofalići I” i „Pofalići II” do škole i kuće za ovu i narednu godinu, čime se dugoročnije i kvalitetnije rješava prijevoz učenika sa pomenutih mjesnih područja”, dodao je načelnik Koldžo.

Imajući u vidu da se nastava u školama zbog pandemije koronavirusa odvija po kombinovanom modelu, za učenike novosarajevskih osnovnih škola koji nastavu pohađaju online, a nisu imali adekvatnu računarsku opremu, Općina Novo Sarajevo obezbijedila je odgovarajuće tablete. Prvačićima su u septembru ove godine podijeljeni ruksaci sa školskim priborom, dok su učenicima od II do V razreda povodom obilježavanja Dječije nedjelje podijeljeni paketići.