Općina Stari Grad: Aktivno održavanje cestovnih pojasa, javnih površina i sanacija rukohvata

Odjeljenje za održavanje Aleje ambasadora, cestovnih pojasa i javnih površina, koje djeluje pri Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad, u proteklom periodu aktivno je djelovalo na području cijele općine.

„Riječ je poslovima farbanja i popravke starih rukohvatnih ograda, čišćenja slivnika i šahtova, odnošenja kabastog otpada, čišćenja rastinja, ali i popravke oštećenih javnih klupa, saobraćajnih znakova, te sječe opasnih stabala i grana“, pojasnili su u općinskoj Službi za investicije i komunalne poslove. Aktivnosti „Putarske službe“ najviše se planiraju i izvode u saradnji sa sekretarima mjesnih zajednica i građanima.

S obzirom da veći dio naše općine gravitira u padinskim dijelovima, postojanje ispravnih i urednih rukohvatnih ograda neophodno je radi bezbjednog kretanja stanovništva. Zahvaljujući uposlenicima ovog Odjeljenja brojni stari i oštećeni rukohvati ponovo su dobili svoju funkciju i stari sjaj.

Ofarbani su i popravljeni rukohvati na sljedećim lokacijama i ulicama: Trčivode gornje, Jarčedoli, Brajkovac, Arheološki park At mejdan, Veliki Alifakovac, Huremuša, Džemala Čelića, Čeljigovići, Ispod oraha, Džeka i Bistrik.

Očišćeni su slivnici i šahtovi u ulicama/lokacijama: Džinina, Ispod Budakovića, Medrese, Kamenica, Kovači, Sedrenik čikma, Cvijetna, Osmana Nakaša, Fojnička i Arapova.

Izvršeno je uklanjanje kabastog otpada na Kovačima.

Međutim, nije zapostavljena ni primarna aktivnost ovog Odjeljenja, a to je čišćenje javnih površina od rastinja i trave, a radilo se u ulicama/lokacijama: Obhodža, Škaljin sokak, Nalina, Arheološki park At mejdan, Sedrenik sokak, Ramića banja, Brusulje, Krka i Iza Hrida.