Općina Stari Grad: Počela sanacija saobraćajnice Brosulje

Počela je sanacija saobraćajnice Brusulje, dionica od 450 metara, koja pripada regionalnoj cesti R447 Dariva – Hreša, a koja spaja općine Stari Grad i Istočni Stari Grad. Za ove radove ranije je potpisan sporazum između ove dvije lokalne zajednice, a potpisali su ga načelnici Ibrahim Hadžibajrić i Bojo Gašanović.

Inače, to je put koji spaja dvije lokalne zajednice, a koji je izuzetno značajan za stanovnike Emerovice, Brusulja i Gazinog Hana, te predstavlja tzv ‘žilu kucavicu’ na prelazu između dva entiteta. Kako su nam kazali iz mjesne zajednice Mošćanica, ova dionica posljednji put je rađena 60-tih godina, te su stanovnici dugo iščekivali sanaciju kompletne dionice.

Povodom početka radova rekonstrukcije ove dionice, na teren su izašli Adis Hadžović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad, Edib Čengić, šef Odsjeka za komunalne poslove Općine Stari Grad, Milan Tadić iz Službe za urbanizam, građevinarstvo, stambene i komunalne poslove Opštine Istočni Stari Grad i Adnan Ohran, šef gradilišta. Obišli su kompletnu dionicu koja će se sanirati, te razgovarali o dinamici radova i rješavanju problema oborinske odvodnje.

Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad

Hadžović je insistirao da se radovi izvode u dijelovima (dionicama od 100 do 150 metara) jer kako je kazao, kraj je građevinske sezone i loše vremenske prilike mogu usporiti radove. „Upravo zbog mogućnosti loših vremenskih prilika predložio sam da se radovi izvode u dionicama. Do sada je na ovoj dionici rađena samo djelimična sanacija, a sada je prema zaključenom ugovoru planirana kompletna sanacija puta u dužini od oko 450 metara“, kazao je Hadžović.

Milan Tadić je istakao da će sanacija ove dionice značiti mnogo za stanovnike njihove Općine.

„Ova cesta povezuje nas sa glavnim gradom Sarajevom. Olakšat će putnu komunikaciju posebno drvoprerađivačima, te stanovništvu koje svakodnevno dolazi u grad Sarajevo. Do sada su se radile samo djelimične sanacije ulice, a sada će se raditi kompletna sanacija“, kazao je Tadić.

Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad

Ohran je potvrdio da su radovi počeli s donje strane ulice, od mosta iz ulice Brusulje, te da će završetak radova zavisiti isključivo od vremenskih prilika.

„Predviđeno je skidanje asfaltnih slojeva sa odvozom na deponiju, iskop postojećeg nekoherentnog materijala od 30 do 40 centimentara, nivelacija šahtova, izrada kolektora za oborinsku vodu, djelimična zamjena trotoara, te ugradnja asfaltnog sloja od osam centimentara“.

Radove izvodi firma Grakop d.o.o. Kiseljak.