Općina Stari Grad: Tokom vikenda sanirane tri ulice Sedrenik mali, Boguševac čikma i Rogina

Proteklog vikenda su, zahvaljujući stabilnim vremenskim prilikama, završeni radovi na sanaciji tri ulice u Starom Gradu. U Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad potvrđuju da je riječ o ulicama Sedrenik mali, Boguševac čikma i Rogina.

Boguševac čikma

Općina Stari Grad uspješno je realizovala projekat prijema stranaka na otvorenom na području svih 16 mjesnih zajednica. Početkom ovog mjeseca, građani mjesne zajednice Toka-Džeka su na svom prijemu istakli veliku potrebu asfaltiranja makadamskog dijela oko ulice Boguševac čikma dužine oko 55 metara, pogotovo uoči početka zimske sezone i padavina.

Radove je izvela firma OXA d.o.o. angažovana za ljetno održavanje cesta u općini Stari Grad. S obzirom na veliki broj domaćinstava u ulici i činjenicu da se radi o padinskom dijelu, kao i alternativnom pravcu, ovaj projekat je od velikog značaja za građane Toka-Džeke.

Sedrenik mali

Asfaltiran je dio ulice Sedrenik mali, dionica od marketa ‘Anis’ do spoja sa dijelom ulice Prvi bataljon, u dužini od oko 270 metara. Prethodno je izvršeno uklanjanje starog asfalta, tamponiranje podloge, ugradnja slivnih rešetki, nivelacija postojećih šahtova i šibera. U Mjesnoj zajednici Sedrenik je potvrđeno da je ovaj projekat od velikog značaja za građane, posebno jer je ova ulica glavna poveznica sa ulicom Prvi bataljon, a u njoj se nalazi oko 30-ak stambenih objekata.

Ulica se radila u okviru ugovora o ljetnom održavanju saobraćajnica na području općine Stari Grad. Radovi su koštali oko 71.000 konvertibilnih maraka, a izvela ih je firma ‘OXA’ iz Sarajeva.

Rogina – projekat realizovan u saradnji sa Direkcijom za ceste KS

Proteklog vikenda finaliziran je i veliki projekat sanacije dijela ulice Rogina koja se nalazi na području mjesnih zajednica Sedrenik i Sumbuluša. Ukupna dužina sanirane dionice je oko 220 metara, dio od spoja sa ulicom Grličića brdo do spoja sa ulicom Sedrenik. Ovo je vrlo bitan projekat za mjesne zajednice Sumbuluša i Sedrenik jer je prethodno saniran i dio ulice Vinograd, a nakon dijela Rogine ulice, planirana je i sanacija dijelova ulice Bakije sokak.

Sve tri ulice nalaze se u neposrednoj blizini, veoma su prometne i koristi ih veliki broj građana ove dvije mjesne zajednice. Radi se o lokalnim cestama s velikim nagibom, tako da će njihova sanacija uveliko olakšati kretanje, kako pješacima tako i automobilima. Ovi radovi dio su zajedničkog projekta Općine Stari Grad i Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.