Pobunili se najbolji studenti UNSA: Traže hitno prebacivanje na budžet KS

Najbolji studenti UNSA preuzeli su inicijativu da se bore za svoja prava, te su uputili zahtjev da se svakom studentu sa prosjekom od 8,0 omogući javno finansiranje od strane budžeta KS.

“Prema članu Zakona o visokoškolskom obrazovanju, student koji je ostvario prosjek 8,0 i iznad u prethodnoj akademskoj godini, ulazi na mjesto budžetskog redovnog studenta. Odluka o bezuslovnom prelasku u iduću godinu praktično obezvrjeđuje ovaj član zakona, budući da je ubjedljivo nastao manjak potencijalnih budžetskih mjesta. Time je uništena posljednja nada da uspješan student koji ostvaruje dobre rezultate bude nagrađen”, istakli su najbolji studenti UNSA.

Kao reakcija na trenutnu situaciju, studenti UNSA su preuzeli inicijativu da se bore za svoja prava. Napravljena je Facebook grupa, gdje su nastojali skupiti sve studente Univerziteta u Sarajevu koji zadovoljavaju uslove prelaska na javno finansirano mjesto. U tome su i uspjeli, obzirom da ista grupa sada broji preko 300 vrijednih studenata.

“Naš zahtjev je da se svakom studentu koji je u akademskoj 2019/20. godini ostvario prosjek od 8,0 i iznad omogući javno finansirano mjesto od strane budžeta Kantona Sarajevo.
Svjesni smo činjenice da je Skupština Kantona Sarajevo ta koja definitivno ima moć da se naš zahtjev izglasa. Ključni trenutak u našoj borbi predstavlja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo 28.10.2020., na čiji dnevni red je potrebno da se stavi i izglasa prelazak svakog studenta na budžet koji je ostvario prosjek 8,0 i iznad u akademskoj 2019/20. godini”, poručili su.

Studenti smatraju kako je Skupština Kantona Sarajevo ta koja ima moć da ovaj zahtjev izglasa i da odredi izdvajanje sredstava.

Dana 21.10.2020. formirana je i peticija u kojoj su kolege sa Univerziteta i građani izjasnili podršku zahtjevu. U roku od 24 sata, peticija već broji preko 3000 potpisa. Na istoj peticiji mogu se vidjeti komentari, gdje je očigledno da se podržava ideja o finansiranju uspješnih studenata.

To je definitivno način da se studenti stimulišu da uče bolje, kao i način da se kvalitetni mladi ljudi zadrže u Bosni i Hercegovini.

“Također, zaista je nerealno očekivati da ovakvi studenti plaćaju školovanje u doba prijeteće ekonomske krize i velike nezaposlenosti prouzrokovane COVID-19 pandemijom”, istakli su.

Na linku peticije brojni su komentari studenata od kojih je većina udružena u borbi za ostvarenje svojih prava i zahtjeva.