Počela sanacija dijela ulice Bakije sokak na Sumbuluši

Sanira se i posljednja ulica po redu iz zajedničkog projekta Općine Stari Grad i Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

Riječ je o dijelu ulice Bakije sokak koja će se raditi u četiri dionice, ukupne dužine 311 metara, potvrđeno je iz nadležne općinske Službe za investicije i komunalne poslove. Za građane mjesne zajednice Sumbuluša ovo je veoma značajan projekat jer je prethodno saniran i dio ulice Vinograd, a pri kraju je i sanacija dijela ulica Rogina.

Sve tri ulice nalaze se u neposrednoj blizini, veoma su prometne i koristi ih veliki broj građana. Ulica Bakije sokak radit će se u četiri dionice i to: I dionica – od raskrsnice ulica Mustafe Dovadžije, Hadžijamakova i Bakije sokak do raskrsnice ulica Bakije sokak i Strošići u dužini od 101 metar, II dionica – od raskrsnice ulica Bakije sokak i Strošići do raskrsnice ulica Bakije sokak i Sumbul česma u dužini od 95 metara, III dionica – je tzv. ‘S’ krivina dijela ulice Bakije sokak u dužini od 40 metara, IV dionica – od raskrsnice ulica Bakije sokak i Strošići do ulice Sedrenik u dužini od 75 metara.

Kada su u pitanju trenutni radovi u ulici Bakije sokak, iz Službeističu: „Radovi su počeli od druge dionice iz razloga što će u tom dijelu firma ‘Vodovod i kanalizacija’ uraditi zamjenu kanalizacionih instalacija u dužini od 35 metara. Mašine su na terenu i vrše uklanjanje starog, dotrajalog asfalta, nakon čega će se izvoditi radovi na instalacijama“.

Kada se uradi zamjena kanalizacionih instalacija, slijede radovi na sanaciji slivnika i šahtova, ravnanje i tamponiranje terena, djelimična zamjena trotoara i na kraju završno asfaltiranje dionice.

Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad

Zajednički projekat sanacije ulica Općine Stari Grad i Direkcije za ceste podijeljen je u nekoliko faza, a za fazu radova koja je uključivala ulice Rogina, Vinograd, Bakije sokak i Bijela česma izdvojeno je oko 444.000 konvertibilnih maraka. Radove izvode konzorcij ‘ADO – TRANS’ iz Visokog i ‘DEMUS’ iz Sarajeva.

U sklopu ovog projekta do sada su sanirane sljedeće ulice: Berkuša mala (MZ Toka – Džeka), Hasana Kaimije (MZ Medrese), Vareška (MZ Medrese), Očaktanum (MZ Medrese), Mišćina (MZ Vratnik), Bijela česma (MZ Vratnik), Hrvatin (MZ Bistrik), Balibegovica (MZ Bistrik), Petrakijina (MZ Ferhadija) i Halilbašića (MZ Kovači). U toku je završna faza sanacije ulice Rogina, a radovi su počeli u posljednjoj, 12-oj ulici Bakije sokak.