Potvrđeno: Roger Federer će igrati na Australian Openu

Izvršni direktor Australian Opena Craig Tyley potvrdio je da će Roger Federer igrati na prvom Grand Slam turniru 2021. godine.

Tri godine zaredom – 2016., 2017. i 2018. – osvajač dvadeset grand slam naslova, nije nastupio na Raland Garrosu, što zbog ozljeda, što jer je je čuvao snagu za ostvarivanje nekih drugih ciljeva, poput Wimbledona.

“Federer je javno potvrdio da će biti na turniru, baš kao i Serena Williams, koja juri rekord Margaret Court”, rekao je Tyley.

„Planiramo da imamo između 25 i 50 posto kapaciteta publike, a igrači će početi da dolaze u decembru u naš kompleks. Ohrabrili su nas uspješno održani GS turniri u Francuskoj i SAD, zemljama u kojima je bilo mnogo slučajeva infekcije. Učimo iz njihovih primjera“, zaključio je Tiley.

Početkom sedmice  Federer je najavio da će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje će pokušati stići do zlata u pojedinačnoj konkurenciji koje mu nedostaje u kolekciji trofeja. Sa Stanom Wawrinkom je u Pekingu 2008. osvojio zlato u paru i četiri godine kasnije srebro u pojedinačnoj konkurenciji u Londonu gdje ga je u finalu pobijedio Škot Andy Murray.

Njegova izjava naravno obradovala je milione teniskih zaljubljenika koji s nestrpljenjem čekaju početak 2021. godine.