Pozitivne i negativne strane kreatina

Kreatin je prirodni spoj koji proizvodi tijelo iz aminokiselina.

Osim toga, prirodno se nalazi u životinjskim proteinima, posebno u govedini i ribi. Također se prodaje kao dodatak ishrani. Kao jedan od najviše istraženih suplemenata, pokazalo se da je kreatin odličan za sportsku aktivnost i zdravlje. Evo šta su njegove ključne prednosti za organizam, ali i određene nuspojave.

Može povećati veličinu i čvrstoću mišića – Uzimanje kreatina hrani mišiće dodatnim gorivom, što omogućava da više vježbamo. Ova dodatna energija se pokazala da povećava mišićnu veličinu i snagu.

Protiv gubitka mišića kod starijih osoba – Kreatin može pomoći i usporiti progresivni gubitak snage i funkcije mišića koji se često javlja prirodno sa starenjem.

Može poboljšati funkciju mozga – U šest studija u kojima je učestvovala 281 osoba istraživali su se efekti uzimanja kreatina i određene funkcije mozga. Dokazano je da dnevno uzimanje 5 do 20 grama kreatina, u vremenskom periodu od 5 dana do 6 sedmica, može poboljšati kratkoročno pamćenje, inteligenciju ili zaključivanje.

Najčešća nuspojava povezana sa uzimanjem kreatina je problem nadutosti. Najčešće se javlja kada prvi put počnete uzimati ovaj dodatak i to ako se koriste velike količine ovog dodatka u kratkom vremenskom razdoblju. Ova nadutost ne utječe na svaku osobu. Međutim, možete poduzeti mjere opreza kako biste je izbjegli, tako što ćete zadržati svoju dozu kreatina na maksimalno 10 grama ili manje po jednom korištenju.