Premijerna izložba slika o Srebrenici Mersada Berbera u Umjetničkoj galeriji BiH

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine ugostit će premijernu izložbu Srebrenica, bosanskohercegovačkog likovnog velikana Mersada Berbera.

Izložba se organizira u organizaciji Fondacije Mersad Berber, od 26. oktobra do 25. novembra, pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, a u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Svjetska premijera 40 slika selektiranih iz Berberove monografije Srebrenica, prethodit će izložbama u Istanbulu i Washingtonu, planiranim za kraj tekuće godine”, saopćeno je iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i Fondacije Mersad Berber.

Mersad Berber je bio bosanskohercegovački akademski slikar, te se uvrštava među najveće slikare neoklasiciste njegovog doba.

Mersad Berber je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963., u klasi Maksima Sedeja. Postdiplomski studij grafike je zavšio na istoj Akademiji kod Rike Debeljaka. Od 1978. do 1982. godine predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Tokom 1990-ih, za vrijeme rata u BiH, seli se u Zagreb. Do kraja života živi i radi u Zagrebu i Dubrovniku.

Bavio se slikanjem, grafikom, tapiserijom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju, a 1985. završio je svoj crtani film Tempo Secondo.

Održao je gotovo stotinu samostalnih i sudjelovao u nizu skupnih izložbi u Europi, SAD-u i Aziji, a dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Bio je član Ruske akademije umjetnosti od 2007. godine, a 1984. godine Galerija Tate u Londonu uvrštava Berberove slike u svoj stalni postav.