Foto: Facebook/ Abdulah Skaka

Preminuo profesor Ismet Kasumagić, poznati bošnjački intelektualac i pripadnik organizacije Mladi Muslimani

Profesor Ismet Kasumagić, pripadnik organizacije Mladi Muslimani preminuo je u Sarajevu u 93. godini.

Profesor Kasumagić bio je član organizacije Mladi Muslimani od 1943. godine od svoje 15. godine, a zanimljivo je to da je tek prošle godine potpisao pristupnicu staru 77 godina.

Te 1943. godine, kada su ustaše provalile u organizaciju, jedan od članova je na svoj tavan sakrio ovu pristupnicu koju je našao njegov unuk i donio je u SDA prošle godine.

Među tom, bilo je nepotpisano još 40 pristupnica te je tako prošle godine Kasumagić zvanično postao član Mladih Muslimana iako je toj ideji bio odan veći dio svog života.

Profesor Kasumagić je zajedno s prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem dva puta bio u zatvoru zbog svojih ideja i zbog toga što nije htio odustati od svojih uvjerenja, stavova i vjere.

Nakon izlaska iz zatvora, Kasumagić u Ljubljani upisuje i završava metalurgiju. U svojoj struci postigao je veliki uspjeh uprkos činjenici da je bio politički zatvorenik i disident. Nakon tri specijalizacije u Francuskoj i jedne u Engleskoj, postao je ekspert UN-a za metalurgiju.

Najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu, a bio je i profesor na fakultetu. Pred kraj radnog vijeka bio je istraživač u Energoinvestu, a bio je i ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine.

Bio je dvije godine i rektor Univerziteta u Bihaću. Radio je dvije godine u Bagdadu kao ekspert. Tada je obavio i hadž sa suprugom Azijadom i kćerkom Amilom.

Također, bio je i predsjednik ili član više strukovnih asocijacija i komisija. Kao vrstan stručnjak bio je i nagrađivan, iako je bio politički nepodoban, što govori o njegovom poštenom radu i angažmanu na svom poslu i u svojoj struci.

Iza sebe je ostavio tri kćerke, puno unučadi i praunučadi. Jedan od unuka Kasumagića je gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka:

“Zahvalan sam Gospodaru koji me počastio da budem potomak Ismeta Kasumagića koji je danas preselio na bolji i pravedniji svijet. Živio je i učio nas, njegove potomke, istinskim vrijednostima, da smo uvijek na strani istine, da se borimo za ideje. Neka ti je vječni rahmet dedo!”

Zahvalan sam Gospodaru koji me počastio da budem potomak Ismeta Kasumagića koji je danas preselio na bolji i pravedniji…

Objavljuje Abdulah SkakaČetvrtak, 22. listopada 2020.