Preporuke kućne njege za osobe sa sumnjom na COVID-19 ili potvrđene slučajeve

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva izdao je preporuke za kućnu njegu za osobe sa sumnjom na COVID-19 ili potvrđene slučajeve.

Preporučeno je da u slučaju pojave simptoma, kao što su kašalj, povišena temperatura, gubitak čula mirisa ili okusa, ostanete kući.

“U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, malaksalost, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.”

Izjavili su da ukoliko sumjate da ste pozitivni na koronavirus, boravite u posebnoj sobi, u slučaju da to nije moguće preporučuje se socijalna distanca kao i nošenje medicinske maske, te da prozračite prostorije u kojima boravite.

“Boravite u posebnoj sobi, bez drugih članova porodice. Ako to nije moguće, nosite medicinsku masku i držite distancu od dva metra od drugih ljudi. Sobu treba dobro prozračiti, a ako je moguće koristite posebno kupatilo.”

Također su upozorili na pranje ruku sapunom i na dezinfekciju istih.

“Često perite ruke sapunom i vodom ili dezinficirajte alkoholnim sredstvom.”

Uz to, preporučeno je da zaraženi koristi posebno suđe, peškire kao i posteljinu, te da se sve pere deterdđentom i vodom.

“Koristite posebno posuđe, šolje, čaše, pribor za jelo, peškire i posteljinu za bolesnu osobu. Perite sve deterdžentom i vodom.”

Ono što također ističu jeste stalno praćenje stanje oboljelih.

“Pratite zdravlje svih ukućana za simptome kao što su povišena temperatura, kašalj, malaksalost, gubitak mirisa ili okusa. Ako se javi teško disanje, odmah pozovite vašu zdravstvenu ustanovu.”

Podsjećamo, na području Federacije Bosne i Hercegovine danas su potvrđena 383 nova slučaja koronavirusa, te 12 smrtnih iskoda.

Redakcija Sarajevske sehare apeluje građanima da poštuju propisane mjere, redovno održavaju fizičku distancu i nose zaštitne maske kako ne bi ugrozili svoje, ali i zdravlje sugrađana.

ℹ Kućna njega za osobe sa sumnjom na COVID-19 ili potvrđene slučajeve

☑️ U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su…

Posted by Krizni stožer/štab Federalnog ministarstva zdravstva on Ponedjeljak, 26. Oktobar 2020.