Princ Albert II od Monaka: Siguran sam da ću se u Sarajevo ponovo vratiti, kako bih s vama slavio nove uspjehe

Princu Albertu II od Monaka, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić 9. oktobra uručili su Ključ Grada Sarajeva u Vijećnici.

Zahvalivši se na srdačnom prijemu, princ se obratio prisutnima, njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti;

“Prvo bih izrazio svoju zahvalnost na toploj dobrodošlici koju ste ukazali delegaciji Monaka i meni samome. Veliko je zadovoljstvo i čast biti dočekan u Sarajevu i u ovoj impozantnoj građevini primiti „Ključ Grada Sarajeva“, na ovom posebnom mjestu koje je simbol vašeg grada za kojeg se vezuju i oni najljepši, ali i najtragičniji trenuci u historiji glavnog grada vaše zemlje.

Vijećnica je zapravo ‘feniks Sarajeva’ koja se izdigla iz pepela nakon svega što je pogodilo ovaj grad.

Želim iskazati, gradonačelniče Skaka, koliko sam počastvovan ovom prijateljskom gestom koja mi mnogo znači i iz sveg srca se zahvaljujem vama i gradskim vlastima. Želim vam sve najbolje u budućem radu i u svemu što budete činili za vaš grad.

Od sveg srca se zahvaljujem na ovoj gesti kao i svim ljudima koji su organizovali i radili na sinoćnjem otvaranju Olimpijskog muzeja. Pomoći vam u ovom velikom projektu restauracije Olimpijskog muzeja Grada Sarajeva, ali također i vidjeti sve eksponate koji su sačuvani bilo je veoma emocionalno kako za sve, tako i za mene. Mislim da to na najbolji način simbolizuje da sport i olimpijske vrijednosti mogu nadjačati sve prepreke i poteškoće, a istovremeno i biti odličan simbol mira.

Realizovan je veliki projekat jer obnova muzeja mnogo znači i ona je prepuna simbolike, prije svega budi posebne emocije kod ljudi, a s druge strane, podsjeća na sportska dešavanja u Sarajevu koja su zapažena u svijetu od zimskih Olimpijskih igara 1984. i EYOF-a 2019. godine i čuva ove vrijednosti koje će ostati sačuvane za naredne generacije da uče o historiji glavnog grada.

Volio bih u Sarajevu ostati još nekoliko sati i dana, ali siguran sam da ću se ovdje ponovo vratiti kako bih s vama slavio nove uspjehe”, kazao je Albert II od Monaka.