Prva španska vakcina protiv koronavirusa dobila odobrenje za kliničko istraživanje

Vakcina RUTI protiv koronavirusa, je prva španska vakcina koja je dobila odobrenje za kliničko istraživanje .

Vakcina RUTI, koja je namijenjena za borbu protiv koronavirusa, razvijena je u bolnici Germans Trias i Pujol, a proizvedena je od strane farmaceutske kompanije Archiel Farma. Ova vakcina je prva španska vakcina koja je dobila odobrenje za kliničko istraživanje, koje će se odvijati u Argentini.

Farmaceutska kompanija je izjavila da je ova vakcina prvenstveno namijenjena za tuberkulozu. Međutim njeno dejstvo se pokazalo učinkovito i u borbi protiv drugih virusnih oboljenja, kao što je i slučaj sa koronavirusom. Upravo iz tog razloga su dobili odobrenje od strane Nacionalne administracije za lijekove, prehranu i medicinsku tehnologiju (ANMAT) iz Argentine kako bi mogli provesti kliničko istraživanje.

Kako prenosi španski medij RTVE, istraživanje će trajati devet mjeseci, kako bi istražili djelovanje RUTI vakcine u prevenciji zaraze i smanjenju smrtnih slučajeva kod medicinskog osoblja. Prve doze vakcine će primiti medicinsko osoblje iz Argentine, a nakon toga će i špansko osoblje proći kroz slično istraživanje koje je podržano od strane instituta Germans Trias i Pujol.