Hipnoterapeutkinja Sadina Begović o liječenju hipnozom i važnosti mentalnog zdravlja

Sadina Begović je hipnoterapeutkinja, a ujedno i life coach koja za liječenje koristi metodu mentalne hipnoze/hipnoterapiju. Porijeklom je iz Bosne i Hercegovine, a živi i radi u Zürich-u, gdje vodi svoju ordinaciju. 

Za cilj ima probuditi svjesnost o mentalnom zdravlju na našim prostorima, te podsticati ljude ka istraživanju sebe, svoje psihe, te poziva na otvorenost u razgovoru o istim.

Obzirom da je mentalna hipnoza manje-više tabu i neistražena tema, za Sarajevsku seharu Sadina je govorila o istoj u teoriji i praksi, njenom učinku, ali i o mentalnom zdravlju, te razlozima koji ga većinom narušavaju.

Za razliku od mnogih drugih terapijskih pristupa, poput psihoanalize, efekti hipnoze su intenzivniji i trajniji. Rezultati se postižu u začuđujuće kratkom vremenu; ponekad čak i odmah.

“Svjesnost o važnosti mentalnog zdravlja na našim prostorima je iznimno mala, kao i o liječenju istog na ovaj način.  Hipnoza je blaga, ali naučno priznata, moćna metoda ozdravljenja. Uz pomoć coacha, klijent ide u trans. Na taj način može doći u kontakt sa svojim problemima i simptomima na novom, dubljem nivou svijesti; ne racionalno, analitički i ovisno o volji, već senzualno i intuitivno” , objasnila je Sadina.

Ono što je mnogima averzija, kada se spomene hipnoza jeste da li se u toku terapije gubi svjesna volja, te kako to zapravo izgleda, što je Sadina u svom odgovoru i pojasnila,

“Klijentova svjesna volja ostaje netaknuta; on u svakom trenutku zna što se događa i drži svoju svjesnu volju. U hipnoterapiji uvijek Vi imate kontrolu i ne možete  biti manipulirani. Sjećate se svega što se događalo tokom hipnoze. Nakon sesije zajedno razgovaramo o vašim iskustvima. Hipnotički trans je posebno stanje svijesti. U receptivnom stanju intenzivnog i maštovitog iskustva otvaraju se unutrašnji svjetovi i izvori snage kojima je teško pristupiti u svakodnevnoj svijesti. Klijenti hipnotički trans opisuju fokusiranim, istovremeno duboko opuštenim, harmonizirajućim i vrlo ugodnim. Hipnotički trans se može koristiti terapeutski, tako da su moguća duboka iscjeljujuća iskustva i promjene. “

Sadina Begović
Foto: Instagram

Nadalje, objasnila je važnost povezanosti uma i tijela, te kako stres zapravo djeluje na nas, naše fizičko i mentalno zdravlje.

“Uzrok stalnih prekomjernih zahtjeva rijetko leži isključivo u zahtjevima okoline, već u nama, u načinu našeg unutarnjeg suočavanja, te kako shodno tome oblikujemo svoj život u cjelini. Stres je u osnovi samoiniciran, a pogoduje psihičkim bolestima. Moguće posljedice manifestiraju se kroz poteškoće u koncentraciji, razdražljivosti, nervozi, smanjenoj učinkovitosti, umoru, poremećajima spavanja, iscrpljenosti, hroničnoj glavobolji, pa sve do raka i srčanog udara. Pored fizičkih percepcija uma u stresnom periodu može rezultirati emocionalnim poremećajima poput depresije, straha i izgaranja”, objasnila je psihologinja, te dodala

“Misli počinju sa izazvanim emocijama koje se umnožavaju, i ako imate dug i tako intenzivan period, počinje se manifestirati i na fizičkom polju. ” 

Iako je teško, veoma je važna što manja izloženost stresu, ali postoji i pozitivni stres koji nas tjera na produktivnost. Filterisanje vrsta stresa, te izloženost istom ovisi i od naše okoline, koja nerijetko djeluje na našu percepiju svijeta kao i na naše mentalno zdravlje.

“Dr. Bruce Lipton istraživao je matične stanice prije 50 godina i otkrio da se one razvijaju drugačije ovisno o njihovim uvjetima u okolini. Dakle, geni se ne regulišu sami, nego ih regulišu vanjski faktori. Naučno, ovo polje se naziva epigenetika. Sve upućuje na to da smo mi ti koji regulišemo naše gene kroz našu svijest, kroz svoje misli i osjećaje. Za primjer možemo uzeti dva blizanca koja su rasla u različitim uslovima života, nemaju iste bolesti niti iste probleme.  Postaje problematično kada se permanentno osjećamo izazvani, preplavljeni i ugroženi. Mozak prelazi u stanje trajnog alarma, jer stresne reakcije su tu da pruže kratkoročnu podršku u slučaju stresne situacije, ali one dugoročno štete tijelu, duši i umu.” , kazala je terapeutkinja, te u nastavku dodala koliko je zdravo odrastanje zapravo važno za budućnost osobe,

“Ono što je slučaj kod većine pacijenata koje liječim, jeste koliko ih je zapravo djetinjstvo afektovalo i uobličilo, koliko je djetinjstvo temelj svega. Neprevaziđene traume iz djetinjstva djeluju na sadašnji svjetonazor, ali uz pomoć hipnoterapije moguće ih je prevazići i negativna iskustva predočiti u novu ljepšu i pozitivniju percepiju. ” 

Za kraj, čitateljima Sarajevske sehare Sadina Begović poručuje,

“Riješite se mentalnih barijera, iscijelite svoju emocionalnu bol te se inspirišite da živite svoje autentičan i jedinstven život.”