Recept za jednostavnu, čokoladnu, hrskavu i neodoljivo ukusnu Tenerina tortu

Tenerina torta tipična je slastica grada Ferrare, koja je zahvaljujući neodoljivom okusu osvojila cijeli svijet.

Bilo da je zbog mirisne spoljne kore, njene konzistencije koja se topi u ustima sa svakim zalogajem ili pak intenzivnog okus čokokade, niko ne može odoljeti komadu ove fantastične slastice, prenosi bonjour.

Oduševit će vas činjenica da se ova torta priprema sa malo sastojaka, bez kvasca i ima posebnost da ostane niža i sočna iznutra, baš kao što i samo ime govori: na dijalektu Ferrare naziv je i “torta Taclenta”, što na talijanskom znači ljepljiva.

Na vama je samo da izaberete svoju najdražu tamnu čokoladu sa najviše kakaa, zavirite u recept ispod, a poslije pripreme uživate u njezinom bogatom okusu.

SASTOJCI:

300 grama tamne čokolade
150 grama putera
150 grama šećera
4 žumanjka
3 bjelanjka
3 kašike brašna
2 kesice vanilin šećera
šećer u prahu za ukrašavanje
PRIPREMA:

U posudi otopite čokoladu zajedno sa puterom, a u drugoj, posebnoj posudi kombinirajte žumanjke sa šećerom, brašnom i vanili šećerom prosijanim zajedno. Dobro promiješajte, izbjegavajući grudice. U novoformiranu smjesu dodajte zagrijanu otopljenu čokoladu. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg, dodajući kap limunovog soka i lagano dodajte smjesu od bjelanjaka.

Za ovaj dio idealna bi bila silikonska kašika kako biste spriječili njihovo razdvajanje. Sve dobro promiješajte dok ne formirate homogeno tijesto za sipanje u kalup za torte od 22 cm, prethodno podmazan i pobrašnjen. Tortu pecite na 180° C 30/40 minuta. Budući da nisu sve pećnice iste, mala tajna da znate kada je vaš kolač spreman je provjeriti kada se korica stvori na površini: vrijeme je da ga izvadite iz pećnice. Kada se torta ohladi po želji je ukrasite šećerom.