Recept za sreću postoji: Savjeti psihologa koji vam mogu promijeniti život

Psiholozi otkivaju nekoliko savjeta šta svakom čovjeku može pomoći da bude u potpunosti ispunjen i zadovoljan, a ako ih prihvatite ili promjenite, život možete učiniti puno boljim i sretnijim.

1.Prihvatite da niste uvijek u pravu: Toliko je nas koji vjerujemo da mi znamo najbolje i da smo uvijek u pravu. Naš ego ide do te mjere da čak i gubimo drage ljude u životu zbog ovog pogrešnog uvjerenja. Prije nego što nešto počnete tvrditi sa sigurnošću bolje razmislite o onome što vam druga strana priča.

2. Odustanite od potrebe za kontrolom: Budite spremni odreći se potrebe da uvijek kontrolišete sve oko sebe – situacije, događaje, ljude itd. Bilo da su bliski ljudi, saradnici ili samo stranci na ulici – pustite da i sami odlučuju u nekim stvarima. Jedina osoba kojoj trebate pomoći ste vi.

3. Prestanite kriviti druge: Isključite potrebu da krivite druge za ono što ste dobili ili niste dobili. Prestanite trošiti energiju na neopotrebno razmišljanje i počnite preuzimati odgovornost za svoj život. 4. Isključite zle misli: Koliko se ljudi na svijetu povrijedilo zbog svog negativnog i zlog razmišljanja?

4. Ne vjerujte svemu što vam um govori, pogotovo ako su te misli negativne i autodestruktivne. Čim naiđu zaustavite ih.

5. Tuđa uvjerenja nisu vaša uvjerenja: Od sada ne smijete dopustiti da vas ograničavaju uvjerenja drugih ljudi. Raširi krila i leti!

6. Odbijte žalbe: Odustanite od stalne potrebe da se žalite na mnogo, mnogo, mnogo stvari. Niko vas ne može učiniti nesretnim,ako vi to ne dopustite. Isto tako možete sebi da ne dopustite da se žalite i osjećate loše.

7. Prestanite kritikovati: Odustanite od potrebe da kritikujete stvari, događaje i ljude koji se razlikuju od vas. Svi smo različiti, ali istovremeno smo slični. Svi želimo biti sretni, voljeti i biti voljeni, biti shvaćeni – to nam je zajedničko.

8. Odustanite od potrebe da impresionirate druge: Prestanite se truditi biti ono što niste. To ne ide tako. Onog trenutka kada prestanete biti ono što niste, kada skinete masku, kada se prihvatite takvi kakvi jeste, pronaći ćete ljude koji će vas voljeti onako kako treba.

9. Prestanite se odupirati promjenama. Promjena je dobra stvar. Kad bi život stalno bio isti – bio bi jako dosadan. Slijedite svoju sreću, prigrlite promjenu – nemojte joj se odupirati. “Slijedite svoju sreću i svemir će vam otvoriti vrata tamo gdje su nekada bili zidovi” – Joseph Campbell.

10. Ne pokušavajte naći jednostavnije rješenje za sve: Ne može sve ići kraćim i jednostavnijim putem. Za prave stvari se trebate dobro poruditi.

Često nam u životu smetaju psihološke barijere, lažna uvjerenja i uskogrudna svijest. Kako bi izašli iz tog začaranog kruga, mnogi čitaju klasike, znanstveno-popularne i vjerske publikacije. Poznati psiholog, Mihail Litvak objavio je knjigu u kojoj u tezama navodi ono što su, po njegovom mišljenju, glavne prepreke na putu ka sretnom i zdravom životu.

11. Sreća je samo sporedni efekt dobro organiziranog života; Sreća, radost i uspjeh, kao što je svojevremeno tvrdio psihijatar Viktor Frankl, samo je nusproizvod dobro organizirane aktivnosti. Upravo vam ta aktivnost i donosi sve te emocije. Onaj tko postavi sebi za cilj da ostvari gore spomenute “nusprodukte”, ide prema njima kao prema liniji horizonta – što se više približava svojim najljepšim snovima, oni se sve više od njega udaljavaju.