Rješavanje ruševnih objekata: Uklanjaju se objekti u ulici Bistrik brijeg

U okviru preventivnih mjera u cilju zaštite građana i njihove imovine, koje koordinirano provode Služba civilne zaštite i Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad, nastavljeno je uklanjanje ruševnih objekata u Starom Gradu.

Trenutno se uklanjaju ruševni objekti na Bistriku, u ulici Bistrik brijeg br 2 i 4.

Uklanjanje ruševnih objekata trajni je zadatak nadležnih općinskih službi kako bi se otklonila svaka mogućnost da dođe do njihovog obrušavanja i dalekosežnijih posljedica.

Objekti na Bistriku su predstavljali opasnost po ljude i imovinu zbog izuzetno lošeg stanja u kojem su se nalazili, a Služba za civilnu zaštitu u više navrata je postavljala trake i table upozorenja. Zbog stanja u kojem su se nalazili, rješenjem urbanističko-građevinskog inspektora nadležne Službe za opću upravu i inspekcijske poslove naloženo njihovo rušenje. Za poslove rušenja zadužena je firma EMI – LAM, te izdvojeno oko 14.000 KM

Na brojnim sastancima sa građanima mjesnih zajednica održanim prošle i ove godine, ruševni objekti istaknuti su kao jedan od prioritetnih problema.

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić krajem prošle godine je naložio nadležnim službama da ispitaju stanje na terenu i naprave evidenciju svih ruševnih objekata koji predstavljaju neposrednu opasnost. Sačinjena je lista prioriteta, te je u zavisnosti od vlasništva utvrđenog nad takvim objektima, počelo njihovo uklanjanje.

Prošle godine je urađeno uklanjanje opasnog ruševnog objekta u ulici Hamdije Kreševljakovića br 86 – prekoputa Papagajke, gdje je izvršeno i izmještanje dvije stanarke koje su živjele u ovom prostoru. Općina im je, i pored činjenice da nisu bile vlasnice stanova, osigurala alternativni smještaj, nakon čega je zgrada srušena.

Urađeno je i uklanjanje ruševnog objekta na Alifakovcu, u ulici Braće Morić broj 11. Radilo se o objektu u vlasništvu Općine Stari Grad koji je bio napušten i neuslovan za stanovanje. Zbog dotrajalosti objekta i opasnosti koju je predstavljao bilo je neophodno pristupiti njegovom uklanjanju da bi se spriječilo obrušavanje na ulicu i otklonila opasnost.

Također, uklonjeni su ruševni objekti u ulicama Hercina 5, Brdovita 1 i Hamdije Kreševljakovića 84.