Rock legenda i gitarista Eddie Van Halen preminuo je od karcinoma u 65. godini

Eddie Van Halen, poštovani gitarista i suosnivač popularnog rock benda Van Halen, preminuo je u 65. godini od karcinoma, objavio je na društvenim mrežama njegov sin.

Eddie Van Halen, čije je fantastično sviranje gitare, kombinirajući složene harmonike, inovativne prste i genijalne uređaje koje je patentirao za svoj instrument, učinilo ga je najutjecajnijim gitaristom svoje generacije, a njegov bend Van Halen, jednim od najpopularnijih rock djela svih vremena.

Njegov bend Van Halen bio je najpoznatiji po pjesmi Jump koja se 1984. godine našla na vrhu američke top liste.
Sin poznatog gitariste Wolfgang, odao je počast preminulom ocu na društvenim mrežama, rekavši da je najbolji otac kojeg je ikada mogao tražiti.

“Svaki trenutak koji sam s njim podijelio na sceni i izvan nje bio je poklon”, napisao je Wolfgang, koji je 2006. postao basist Van Halena.

Neka od najvećih imena rocka odala su počast “Mozartu rock gitare” na društvenim mrežama, a pjevač Kiss Gene Simmons prozvao ga je “bogom gitare”.

Gitarista je bio u bolnici i izvan nje u proteklih godinu dana, a nedavno je prošao niz hemoterapija. Iza Van Halena ostali su sin Wolfgang i supruga Janie Liszewski sa kojoj je bio u braku od 2009. godine.

Prijatelji i kolege su odali počast legendarnom gitaristi uz lijepe riječi i uspomene.

Edward Lodewijk “Van Halen” rođen je 26. januara 1955. u Amsterdamu. Njegov otac bio je holandski klasični muzičar koji je svirao klarinet, saksofon i klavir, upoznao je suprugu rođenu u Indoneziji tokom turneje u Indoneziji. 1962. godine, kada je Van Halen imao 7 godina, njegova porodica preselila se u Sjedinjene Američke Države, zbog predrasuda prema njegovoj majci i nepovoljnim radnim prilikama u Holandiji. Smjestili su se u Pasadeni u Kaliforniji, anjegova majka je radila kao sobarica, dok je otac bio domar.