Sarajevo Innovation Summit: Inovativnije ekonomije brže će se oporaviti od krize

Sarajevo Innovation Summit 2020, koji je danas održan u online formatu, okupio je više od 350 učesnika koji dijele zajedničke interese za inovacije, digitalnu transformaciju i digitalnu umjetnost u post COVID-19 okruženju.

Sarajevo Innovation Summit, kako je zaključeno, izuzetno je značajna inicijativa za razvoj i napredak Bosne i Hercegovine.

Učesnici su, također, naglasili da je neophodno preokrenuti krizu u priliku za unaprjeđenje i rekonstruiranje ekonomskog sistema i društva. Inovacije, digitalna transformacija i leadership postaju nova paradigma ekonomskog razvoja.

“Upravo nas je COVID-19 pandemija podsjetila koliko je važno biti inovativan. One ekonomije koje su inovativnije, fleksibilnije i digitalno otpornije brže će se i uspješnije oporaviti od krize. Da li će pandemija biti dobra prilika da inoviramo više ili pak nesavladiv izazov koji će donijeti potpuno novu paradigmu u funkcioniranju ekonomije i društva u cjelini, zavisit će od nas samih i naše fleksibilnosti i inovativnosti”, zaključeno je na Samitu.

Ekonomski fakultet u Sarajevu(EFSA) i Sarajevo Innovation Summit će nastaviti raditi na povezivanju obrazovanja, javnog i poslovnog sektora u cilju unaprjeđenja poslovnog okruženja, ali i društva u cjelini, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću EFSA.