Šatro/ Asteroid Aphopis mora imati negativan test na koronu da bi ušao u orbitu

NASA je objavila podatak da bi u narednih nekoliko sedmica, asteroid Aphopis mogao proći pored naše planete.

Ova vijest nije toliko bitna da ne postoji činjenica o procentu šanse da uđe u orbitu i udari našu Zemlju. I na ovaj scenarij, čovječanstvo ima spreman odgovor.

“Asteroid nosi naziv po egipatskom Bogu haosa, jer ako bi udario u našu planetu, to bi prouzrokovalo kataklizmu. Činjenica da po matematičkom obračunu, šansa da udari je 0.000005, ali opet treba uzeti svaku mogućnost i svaki scenarij u obzir. Mi smo spremni da ga zaustavimo i nema razloga panici, čovječanstvo je toliko napredovalo da sada imamo adekvatne mehanizme odbrane”, ističe George Collins, šef tima za praćenje nebeskih tijela u NASA-i.

NASA u saradnji sa Svjetskom zvjezdanom koalicijom, čije su članice sve države koje imaju svemirski program, donijele su jednoglasnu odluku kako da se bore protiv asteroida.

“Pronašli smo modus kako za jako malo novčanih sredstava spriječimo da udari u Zemlju. Nema potrebe da instaliramo raketne sisteme kojim bi ga rušili, niti da pravimo satelite koji bi ga soničnim zracima navigirali da skrene s putanje. Jednostavno ovoga puta asteroid će morati imati negativan test na koronavirus, i ukoliko bude imao koronu, neće moći dalje ući u orbitu naše planete”, dodao je Collins.

Collins također ističe da, ukoliko asteroid bude imao negativan test, i to ga ne zaustavi, onda se vodi starom maksimom iz američkih apokaliptičnih filmova “God help us all”, piše Šatro.