Savjeti za motivaciju pri treniranju: Uspjeh se ne postiže preko noći

Bilo koji oblik treninga bolji je od netreniranja uopšte, čak i ako traje samo 5 minuta.

Razlozi lijenosti leže u nedostatku motivacije. Ako ste ipak odlučili započeti, postoji nekoliko činjenica koje će vam olakšati početak.

Snimite nekoliko fotografija

Da biste najbolje pratili svoj napredak, prije svega zapišite mjere tijela i fotografišite se. Radite to svake dvije do tri sedmice kako biste imali dobar uvid u svoj napredak.

Dizajnirajte raspored

Da ne biste propustili treninge, odaberite prikladno vrijeme i dane kada ste najmanje opterećeni i raspored postavite na vidljivo mjesto.

Počnite polako

Najlakši način je započeti laganom šetnjom ili laganim vježbama snage. Ako svoje tijelo preopteretite intenzivnim treninzima i vježbama, mogli biste dobiti ozbiljne upale ili čak povrede. Samo pratite svoje tijelo, ono će vam najbolje reći kada budete spremni da pojačate trening.

Uspjeh se ne postiže preko noći

Budite realni. Ne očekujte da se mjera i brojka na vagi promjene preko noći. Na početku se uopšte ne zamarajte brojevima, samo se usredotočite na pravilno izvođenje vježbi.

Postavite sebi cilj

Vrlo je važno da sebi postavite određeni cilj i vodite odgovarajući plan treninga. Kada pred sobom imate jasno definisan cilj, vaša motivacija će samo još više rasti. Najzdraviji napitak za vaše tijelo voda, pijte je u dovoljnim količinama da tijelu pužite svježinu i koži elastičnost.