Škrijelj odbio zahtjev KCUS-a, na snazi privremeno rješenje o statusu ‘univerzitetska bolnica’

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj prošle sedmice donio je zaključak kojim se odbija zahtjev Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zbog nepotpune dokumentacije za dodjelu statusa univerzitetske bolnice, potvrdio je Škrijelj u razgovoru za Patriju.

Na snazi ostaje privremeno rješenje iz maja ove godine kada je isteklo petogodišnje rješenje KCUS-a. O tome je dopisom obaviješten i KCUS i svi fakulteti medicinske grupacije (Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Farmaceutski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija).

Rektor je kazao da nije mogao KCUS ostaviti i bez privremenog rješenja zbog započetih procesa i obaveza.

„Oni sada moraju podnijeti novi zahtjev i dostaviti kompletnu dokumentaciju“, kazao je Škrijelj.

KCUS je od rektora Škrijelja zahtijevao da im izda rješenje o statusu univerzitetske bolnice na osnovu prijedloga koji je potpisao federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić. No, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Pravilniku o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica koji je donio federalni ministar zdravstva 2010. godine rektor donosi rješenje.

Kada je riječ o rješenju kojim federalni ministar zdravstva proglašava KCUS samo nastavnom bazom Medicinskog fakulteta, a što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju KS rektor Škrijelj kaže da je ministar u svom rješenju ušao u formulaciju koja nije tačna.

„Oni su dobili status Kliničkog centra UNSA zato što su oni nastavna baza za sve fakultete kojima je potrebno da Klinički centar omogući izvođenje nastave. Oni su morali da imaju mišljenje svih vijeća fakulteta medicinske grupacije, a oni su federalnom ministru dostavili samo mišljenje Vijeća Medicinskog fakulteta i to je bio nedostatak u dokumentaciji prema nama i ja sam ih pismeno upozorio da dostave mišljenja još tri vijeća“, kazao je rektor.

KCUS je već odbio držati nastavu za Stomatološki i Farmaceutski fakultet, a Škrijelj pojašnjava da je trebao biti potpisan sporazum između UNSA i KCUS-a i da je tekst bio usaglašen između svih ovih fakulteta, Univerziteta i KCUS-a, ali ga KCUS nikada nije vratio potpisanog.

„Upućen je sličan sporazum o saradnji i prema Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Centru za srce jer i to su nastavne baze Univerziteta prema odluci Senata. Oni sada imaju da provedu dosta koraka kada je riječ o zakonskom pozicioniranju da bi se mogla izvoditi nastava“, kazao je Škrijelj.

Rektor je kazao da još uvijek nije riješeno izvođenje nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija kada je riječ o KCUS-u, ali da je pitanje kako će se izvoditi nastava i za Medicinski fakultet.

„Ovo pitanje se mora riješiti pod okriljem našeg Osnivača i tu se mora napraviti dogovor“, kazao je rektor Škrijelj.

Nova akademska godina počinje 12. oktobra, a ukoliko se ne pronađe rješenje najviše će ispaštati studenti ovih fakulteta.