Stručnjaci upozoravaju: Hrana koju ne treba podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

Mikrovalna pećnica je jedan od najkorištenijih kućanskih aparata, olakšava kuhanje i uštedi vrijeme.

 

Pored prednosti mikrovalne pećnice, stručnjaci upozoravaju da određenu hranu nikada ne biste trebali podgrijavati u njoj.

 

Mrkve
Sirova mrkva, pogotovo ona koja je još u kori, ne bi se trebala zagrijavati u mikrovalnoj pećnici. Ako se ne opere dovoljno dobro, minerali iz tla koji nisu isprani mogu prouzrokovati iskre unutar pećnice, što je može ozbiljno oštetiti.

 

Paradajz i sos od paradajza
Ako se paradajz previše zadrži unutar mikrovalne, može napraviti popriličan nered. Nakupljanje pritiska uzrokuje stvaranje mjehurića, koji iskaču iz tekućine koja se nalazi u sosu od rajčice.

Foto: Vitamini.hr
Foto: Vitamini.hr

 

Prerađeno meso
Mikrovalno zračenje može povećati razinu holesterola u mesu, što posljedično može prouzrokovati probleme sa srcem.

 

Čili paprika
Čili paprika sadrži visoku dozu kapsaicina, koji može biti zapaljiv. Pod utjecajem mikrovalnog zračenja može početi isparavati i zapaliti se.

 

Jaja
Kuhana jaja imaju tanku ljusku, zbog čega ne mogu izdržati pritisak jednom kada se nakupi para i prouzrokuje povećanje pritiska zraka u pećnici. Tada jaje može eksplodirati i napraviti nered.

Foto: Vecernji.hr
Foto: Vecernji.hr

 

Piletina
Sirovu piletinu nikako ne biste trebali zagrijavati u mikrovalnoj jer je šansa da se pravilno skuha jako mala, što može dovesti do pojave salmonele. Također se ne preporučuje zagrijavanje ni jednog drugog sirovog mesa, zbog opasnosti od razvoja bakterija, piše Brightside.