Svjetski dan hrane: Pokrenuta inicijativa “Sarajevo Food Lab”

Svjetski dan hrane svake se godine obilježava 16. oktobra, pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda.

„Pandemija koronavirusa dodatno nas je potakla na razmišljanje o osnovnim ljudskim potrebama ali i potencijalnim krizama koje nastaju kako u svijetu tako i kod nas. Jedna od tih je i nemaran odnos prema odlaganju hrane i ukupne proizvodnje usjeva hrane“, kazao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Procjene pokazuju da u BiH oko 500 tona hrane dnevno završi na deponijama otpada sa višestrukim posljedicama u finansijskim gubicima proizvođača do ozbiljnih okolinskih problema.

Svjetski dan hrane poziva na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim populacijama, a posebno najugroženijima, da se oporave od krize i da prehrambeni sistemi postanu otporniji i snažniji.

U okviru pokrenute inicijative “Sarajevo Food Lab”, Grad Sarajevo i UNDP Accelerator Lab, pozivaju sve da se uključe u inovativnu platformu za saradnju na boljem upravljanju hranom u našem gradu.

Primarna misija Laba kao kreativnog partnerstva je doprinijeti smanjenju otpada od hrane i gubitaka hrane, te osmisliti i realizovati dobre prakse i inovativna rješenja za ovaj problem čije su društvene i okolinske implikacije sve značajnije.

Prvi online susret članova SFL-a održava se danas preko MS Teams platforme na Svjetski dan hrane.

Svi će imati priliku da se predstave i podjele svoja razmišljanja na temu boljeg upravljanja hranom, a bit će predstavljeni i rezultati inovacionog izazova “Hrana nije otpad” koji je proveden krajem 2019. godine.

Osim toga, Grad Sarajevo će predstaviti okvir plana za sprečavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane, te izvršiti prve konsultacije sa SFL-om na temu sadržaja i pratećih aktivnosti.